Managed hosting door True

VVD en GroenLinks: Tender 'Chinees' C2000 moet over

 

politie

Nederland moet stoppen met het gebruik van Chinese software voor de vitale infrastructuur van de overheid. Dit stellen GroenLinks en de VVD vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De twee politieke partijen roepen het kabinet op minder naïef te zijn en de aanbesteding van C2000 terug te draaien. Voor de vernieuwde versie van dit communicatiesysteem voor hulpdiensten en politie werd eerder gekozen voor een dochteronderneming van het Chinese bedrijf Hytera Communications.

Dit schrijft Verbinding, vakblad voor mobiele communicatie. Zo zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg tegen het blad: 'Ministers maken zich terecht zorgen over economische spionage en risicovolle bedrijfsovernames in Nederland. Vooral door Rusland en China. Tegelijkertijd gebruiken onze agenten straks software van Chinese makelij, en maken we onszelf onnodig kwetsbaar. Ik wil het kabinet daarom vragen: doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders.'

Eerder deze maand werd al bekend dat het kabinet werkt aan een plan om risicovolle bedrijfsovernames en mogelijke spionage door China tegen te gaan. Regeringspartij D66 is bijvoorbeeld bezorgd over de 5G-plannen van de Chinese telecomreus Huawei in Nederland.

Vernieuwd C2000

Er wordt al langer geageerd tegen de gunning van de opdracht voor C2000 om kostentechnische redenen aan hoofdleverancier Hytera Mobilfunk, een Duitse dochteronderneming van het Chinese bedrijf Hytera Communications. Uit onderzoek van het tv-programma Zembla van de VARA bleek dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ernstige bezwaren hebben tegen de betrokkenheid van een Chinese partij bij de bouw van het vitale spraaknetwerk. De inlichtingendiensten vrezen voor het risico van sabotage. Bovendien, stelt Zembla, dreigt het C2000-netwerk door capaciteitsproblemen overbelast te raken bij een calamiteit of een terroristische aanslag.

In de nacht van 12 op 13 november vond in Limburg overigens de proefmigratie plaats naar het vernieuwde C2000. Het huidige C2000 netwerk is aan het einde van de technische levensduur. De overgang van het huidige C2000 naar het vernieuwde netwerk is in deze regio van begin tot eind succesvol uitgevoerd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6519065). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.