Managed hosting door True

Fujitsu wint forse it-uitbestedingsklus bij Groningen

Verliezende finalist KPN krijgt toch rol: als datacenteraanbieder

 

Winnaar

De gemeente Groningen wil een fors deel van haar ict-voorzieningen uitbesteden aan Fujitsu Technology Solutions. Het gaat om de werkplekken, de print-, netwerk- en telefonievoorzieningen, het technisch applicatiebeheer, de hosting en de gebruikersondersteuning. Het betreft een voorlopige gunning voor zes jaar met een geschatte waarde van 66 miljoen euro. Schrale troost voor verliezende partij KPN is dat Fujitsu gebruik gaat maken van Overheidsdatacenter (ODC) Noord, waarvan KPN de uitbater is.

Fujitsu schakelt voor de opdracht drie, nog niet bekend gemaakte onderaannemers in, waarvan twee gevestigd zijn in Groningen, en gaat gebruikmaken van het datacenter ODC-Noord op Westpoort. Daar is KPN de exploitant van. KPN was samen met Fujitsu overgebleven in de finaleronde van de aanbesteding, trekt aan het kortste eind maar profiteert dus via een omweg wel weer enigszins van deze tender.

De ontwikkeling van een nieuwe ict-omgeving neemt minimaal anderhalf jaar in beslag. Op 1 april 2020 moet de overgang zijn voltooid. De gemeente blijft zelf verantwoordelijk voor het tactische en strategische ict-beleid. Aan het begin van het aanbestedingstraject bleek dat het werk van 65 ict-medewerkers zou worden uitbesteed. Van dat aantal zijn er nog 24 over. Zij praten de komende tijd met Fujitsu of zij kunnen overstappen naar de ict-dienstverlener uit Maarssen. Zo niet, dan ligt er nog een mobiliteitsplan naar ander werk voor deze werknemers.

Meer kostenvoordeel

Aan de keuze voor Fujitsu ging een uitgebreide en zorgvuldige procedure vooraf, waarbij het ging om de beste prijs-kwaliteitverhouding, meldt de gemeente. Volgens wethouder Ton Schroor was het oorspronkelijk uitgangspunt een jaarlijkse besparing van 1,6 miljoen euro, maar kan door de scherpe aanbesteding vanaf 2021 een structurele besparing van 4 miljoen euro worden gerealiseerd. 'Dat voordeel kan verder oplopen als we het contract na zes jaar nog twee keer twee jaar zouden verlengen', beweert de wethouder.

Wel is sprake van een ander financieringsritme dan waar de gemeente rekening mee hield. In het eerste jaar worden incidentele investeringen naar voren getrokken, waarna in de jaren erna meer structureel wordt bespaard. De financiële gevolgen moeten daarom nog aan de gemeenteraad worden voorgelegd, maar volgens de wethouder wordt de businesscase ruimschoots behaald.

De definitieve opdracht kan pas worden verstrekt na 2 augustus 2018, als de andere bij de procedure betrokken aanbieders de wettelijke mogelijkheid hebben gehad bezwaar te maken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6407064). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.