Managed hosting door True

Kabinet stemt in met wetsvoorstel digitale overheid

 

Het kabinet heeft ingestemd met het wetsvoorstel digitale overheid. Het voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties moet ervoor zorgen dat burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de (semi-)overheid. De wet gaat ook gelden voor een aantal organisaties buiten de overheid, zoals zorgverzekeraars. Dit valt op te maken uit een publicatie op de website van de Rijksoverheid.

Naast regels over informatieveiligheid en privacy, biedt het wetsvoorstel de mogelijkheid overheidsinstanties te verplichten om open standaarden toe te passen. Iets wat zorgt voor meer keuzevrijheid in ict-leveranciers, efficiency en het in ketens kunnen werken als één overheid.

Gebruik elektronische identificatiemiddelen (eID)

Burgers en bedrijven moeten steeds vaker elektronische identifictaiemiddelen (eID) gebruiken om toegang te krijgen tot digitale diensten. Het betreft dan middelen die meer zekerheid geven over iemands identiteit, zoals een pincode en identiteitscontrole. Het stapsgewijs invoeren van elektronische identificatiemiddelen met een hogere betrouwbaarheid is volgens de overheid ook nodig om nieuwe vormen van digitale dienstverlening mogelijk te maken. Inmiddels is dan ook, naar aanleiding van het advies van de Raad van State, geregeld dat standaardisatie van communicatie met burgers en bedrijven het beste kan plaatsvinden door overheidsinstanties te verplichten tot het gebruik van bepaalde voorzieningen van de generieke digitale infrastructuur.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6380007). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.