Managed hosting door True

ICT~Office: stop douaneheffingen op LCD-schermen

 

ICT~Office maakt zich grote zorgen over acties van de Nederlandse douane om met terugwerkende kracht invoercriteria en heffingen toe te passen op LCD-monitoren.

Nederland is daarmee het buitenbeentje in de Europese Unie. Concreet gaat het om een douaneheffing van 14 procent met terugwerkende kracht voor Nederlandse importeurs van LCD-schermen, die tussen 2002 en 2004 via Nederland zijn ingevoerd. De mogelijke kosten lopen in de miljoenen.

In een brief aan staatssecretaris Wijn bepleit ICT~Office dat het nultarief wordt gehanteerd voor de import van alle LCD monitoren, niet alleen vanaf oktober 2004, maar ook daarvoor. De staatssecretaris heeft zich in oktober 2004 ingezet voor een 0 procent heffing voor LCD-schermen, zolang harmonisatie in Europees verband geen feit zou zijn. Op dit moment hanteert de Nederlandse douane criteria, die in andere landen weer anders zijn. Dit heeft tot gevolg dat voor identieke goederen in verschillende EU landen verschillende invoerrechten bestaan. Dit gaat in tegen de doelstelling van één gemeenschappelijk buitentarief voor de EU.

De actie van de Nederlandse douane om nu als enige EU-lidstaat navorderingen op te leggen, is strijdig met het streven om Nederland als interessant vestigingsland te profileren en de wens om Nederland aantrekkelijk te houden als doorvoer- en handelsland. Betrokken bedrijven vragen zich af of het verstandig is hun producten, bestemd voor diverse EU markten, via Nederland te blijven invoeren.

Verder creëert de naheffing van de douane veel onzekerheid en onduidelijkheid in de ICT-sector, vooral ook omdat in andere Europese landen de regels weer anders zijn. Voor internationaal opererende bedrijven is dat erg lastig, en maakt Europa niet aantrekkelijker als markt. Ook omdat een dergelijke heffing, die met terugwerkende kracht wordt opgelegd, gevolgen heeft voor de winstmarges van bedrijven in een zeer concurrerende markt. Europa lijkt daarmee ver af te staan van het streven om de meest concurrerende economie van de wereld te worden.

In de Information Technology Agreement (ITA) is vastgelegd dat per 1 januari 2000 geen heffingen meer worden toegepast op computer producten. ICT~Office pleit daarom niet alleen voor een stopzetting van de naheffingen, maar ook voor herinvoering van het nultarief voor LCD-monitoren. Alleen zo kan een grote schadepost voor het bedrijfsleven en schade aan de positie van Nederland als innovatief centrum en als handelsland worden voorkomen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/636149). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.