Managed hosting door True

Privacywaakhond AP legde geen boetes op in 2017

 

De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg in 2017 10.009 meldingen binnen van datalekken. Tweehonderd keer werd onderzocht of in privacyzaken de wet was overtreden. Er werd in geen van de gevallen een boete opgelegd. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2017 die de privacytoezichthouder 24 april presenteerde.

Wel werd 20 keer een procedure onder dwangsom gestart. Inéé1 geval werd er een bedrag van 48.000 euro gevorderd. Het is niet bekendgemaakt om welke partij het gaat.

Op 25 mei 2018 gaat de GDPR ofwel AVG in. Partijen kijken gespannen naar hoe de privacytoezichthouder het vervolg op de wet bescherming persoonsgegevens gaat handhaven.

De AP stelt in een samenvatting van het jaarverslag 2017 dat het niet altijd direct een onderzoek start. Het gaat eerst in gesprek met partijen die een overtreding begaan en in veel gevallen leiden die zogenoemde alternatieve interventies niet tot een officieel onderzoek. Meestal gaan de zaken over een kopie ID-bewijs, of bsn-registratie, arbeidsrelatie, bijvoorbeeld monitoring van personeel of slechte beveiliging van persoonsgegevens op websites, blijkt uit de samenvatting. 

Facebook

"Incidenten rond Facebook, medische dossiers en cameratoezicht in sauna’s zorgen voor een groter bewustzijn van het belang van de bescherming van onze persoonsgegevens."

Volgens AP-voorzitter Alleid Wolfssen stond 2017 in het teken van de voorbereidingen op de invoering van de GDPR.

Wolfsen: ‘Er is nu veel meer aandacht in de samenleving voor het onderwerp privacy. Aandacht voor de nieuwe privacywetgeving, incidenten rond Facebook, medische dossiers en cameratoezicht in sauna’s zorgen voor een groter bewustzijn van het belang van de bescherming van onze persoonsgegevens.
Volgens de AP-voorzitter raken mensen er steeds meer van doordrongen dat bijna alles wat ze doen zijn weerslag heeft in persoonsgegevens. 'Wij zijn onze persoonsgegevens. Bescherming van die gegevens is geen luxe, maar noodzaak.’

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens is in 2016 gestart als opvolger van College Bescherming Persoonsgegevens. Het heeft de bevoegdheid om boetes op te leggen. In dat jaar trad ook de meldplicht datalekken in werking. Bedrijven en organisaties moeten, ook bij een vermoeden van dataverlies, dat incident melden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6345059). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.