Managed hosting door True

‘Ict-problemen bij fiscus houden nog jaren aan’

Staatssecretaris Snel: ict-moeilijkheden zijn hardnekkig en complex

 

Belastingdienst

De ict-problematiek bij de Belastingdienst is hardnekkig en complex. Het gaat nog jaren duren voordat de problemen zijn opgelost. Dit stelde staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) gisteren in het tv-programma Buitenhof. In de uitzending ging hij in op het aanpakken van brievenbusfirma’s en vertelde hij dat, hoewel de ict ingewikkeld en verouderd is, zijn plannen om belastingfraude tegen te gaan hierdoor geen gevaar lopen.

Een en ander kwam naar voren naar aanleiding van een zogenaamde ‘uitvoeringstoets’, waarbij gekeken is of de Belastingdienst wat betreft mankracht en ict-systemen in staat is om brievenbusfirma’s aan te pakken. Wel stelt Snel dat er nog een lange weg te gaan is. ‘We zijn twee jaar geleden begonnen met het aanpakken van de ict-problemen, maar we zijn er nog lang niet. De ict-achterstanden bij de dienst mogen niet onderschat worden en het gaat nog jaren kosten om een en ander op orde te krijgen. Maar we gaan vooruit.’

Krakkemikkige en verouderde ict

Eind september 2017 werd bekend dat de fiscus dit jaar 75 miljoen extra krijgt om de 'de continuïteit van de belastinginning te waarborgen'. De inning is in gevaar gekomen door de complexiteit en de verouderde staat van de systemen. Grote ict-systemen van de Belastingdienst zijn zo krakkemikkig en hebben zo veel gebreken dat het innen van belasting mogelijk in gevaar komt.

Ook blijkt de fiscus met maar liefst zeshonderd, grotendeels verouderde ict-systemen te werken. Tevens wil de dienst de veelbesproken data-en analyticsafdeling inzetten als spil van de organisatie, maar ook dat doel faalt jammerlijk, zo bleek eerder uit een BIT-onderzoek. Ook stelde de toetsingsdienst dat de aanpak van de ‘legacy-problemen’ te wensen overlaat en dat beslissingen op dat gebied ‘zo weinig zijn onderbouwd met technische feiten’.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6308991). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.