Managed hosting door True

Rijkswaterstaat koppelt 10 sluizen aan sensornetwerk

 

De Volkeraksluizen hebben 48 sluisdeuren, 3 grote sluizen en kolken voor de beroepsvaart: elk 330 bij 24 m, 1 jachtensluis van 135 bij 16 m voor pleziervaart. Jaarlijks passeren er bijna 150.000 vrachtschepen. Bron: Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat heeft vorige week tien sluizen aangesloten op zijn netwerk voor het realtime monitoren van sluizen. De sluizen delen informatie over onder meer het waterpeil, de stand van de sluisdeur, motorstanden, pompen en storingen.

"Rijkswaterstaat-cio: we brengen IoT in de praktijk. "

Het gaat om vier Sluizen van het Volkerak-complex (Willemstad), twee sluizen van het Prinses Irene-complex (Amsterdam-Rijnkanaal, Wijk bij Duurstede), twee sluizen van het Prinses Beatrix-complex (Amsterdam-Rijnkanaal, Nieuwegein) en twee sluizen van het Prins Bernhard-complex (Amsterdam-Rijnkanaal, Tiel).

Volgens cio en hoofdingenieur-directeur Centrale Informatievoorziening, Perry van der Weyden, brengt Rijkswaterstaat met de koppelingen IoT in de praktijk. De data die realtime wordt gemonitord bestaat uit informatie van analoge sensoren voor waterpeil, watertemperatuur, windsnelheid en windrichting, snelheden van schepen, stroomgebruik en de temperatuur van motoren, pompen en ventilatoren. 

Daarnaast wordt specifieke mechanische en elektrotechnische informatie van objecten gedeeld, zoals het signaal voor gelijkwaterpeil, standmelding van de sluisdeuren (geheel open, dicht) en rinketten (schuif waardoor water in of uit de sluiskolk kan stromen tijdens het schutten). Ook informatie over de processtatus van de sluizen wordt gedeeld, zoals: 'Invaart toegestaan', 'opvaart' of 'afvaart', 'schutten op of neer actief'.

Data over storingen

Ook wordt data gedeeld over storingen en alarmen. Bijvoorbeeld als een onderdeel niet of beperkt bedienbaar of inzetbaar is, zoals: 'Kolk buiten bedrijf' of een mechanische storing van een ander onderdeel van de sluis.

De ict-leveranciers die bij het project betrokken zijn, zijn Triopsys, KPN, SAS en per sluis de aannemerscombinaties SPIE (Irene, Beatrix, Bernhard), Vialis en ABB (Volkerak). Rijkswaterstaat is eigenaar van de software.

Rijkswaterstaat startte in april 2017 met tests met sensoren in de sluizen van IJmuidenSAS helpt Rijkswaterstaat met de analyse van data. Door die analyses moet het onderhoud efficiënter worden ingericht. Het doel is onder meer om voorspellingen te kunnen doen en zo mankementen te kunnen voorkomen voordat ze plaatsvinden. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6300564). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.