Managed hosting door True

BZK plaatst incomplete broncode BRP op Github

'Slechts 5 procent zou zijn vrijgegeven, essentiële documentatie ontbreekt'

 

De eind vorige maand vrijgegeven broncode en bijbehorende functionele en technische documentatie van de programmatuur voor de Basisregistratie Personen (BRP) blijkt volgens ingewijden onvolledig. Ook zou er code zijn aangepast. Hergebruik is daardoor haast onmogelijk. Dat wat er door het ministerie van BZK op softwareplatorm Github is neergezet, geeft bovendien geen compleet beeld van wat er met de operatie BRP is bereikt. Dat is tegen de wens van de Tweede Kamer. De Operatie BRP (oBRP) werd in juli van dit jaar gestopt; kostenpost zo'n honderd miljoen euro.

Dit melden bronnen uit de hoek van de leveranciers die bij de oBRP waren betrokken en van het programma GVR (Gemeentelijke Verenigde Registratie van persoonsgegevens). Dit programma houdt zich onder de vlag van de Verenigde Nederlandse Gemeenten (VNG) bezig met een herstart van de stopgezette vernieuwing van de gemeentelijke basisadministratie, maar dan alleen onder gemeentelijke vlag.

De vorige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Ronald Plasterk, beloofde onder druk van de Tweede Kamer na zijn besluit de stekker uit de oBRP te trekken, om alle broncode - zowel de oude als de recente versies - vrij te geven. Zijn opvolger van de rijks-ict-portefeuille, staatssecretaris Raymond Knops, gaf eind november de meest recente versie van de BRP-broncode daadwerkelijk vrij op de site https://github.com/MinBZK.

Onbruikbaar

Volgens Swier Jan Miedema van automatiseerder Gemboxx, een aanbieder die veel geld heeft gestoken in een burgerzakenmodule voor de BRP, is dat hij wat aan code en documentatie heeft kunnen vinden op Github - in vergelijking met wat Gemboxx eerder in een testomgeving heeft kunnen raadplegen, en via een koppeling met de BRP heeft kunnen testen - bij lange na niet compleet. Er ontbreken belangrijke onderdelen als de database, migratie- en conversiesoftware, testsoftware, testgevallen en bijbehorende leeswijzers om de documenten te kunnen begrijpen, stelt Miedema (zie ook kader).

'Als je de stukken goed leest zie je direct dat er kaderdocumenten ontbreken. Er wordt verwezen naar een stuk - een KORT-dossier - dat noodzakelijk is om de architectuur te begrijpen. Dat stuk is niet gepubliceerd', aldus Miedema. Hij snapt niet waar BZK mee bezig is: 'Eerder heb ik al beweerd dat Gemboxx zou kunnen bewijzen dat de BRP-software voor 80 procent klaar was en nu wordt ons de kans ontnomen dat te bewijzen.'

Vanuit het programma GVR komen er signalen dat slechts 5 procent van de broncode is vrijgegeven. Ook zouden diverse onderdelen van de broncode zijn verwijderd. Daardoor zijn deze niet meer te compileren en daardoor niet meer te gebruiken. Ook door het programmabureau GVR dat vooralsnog geen BRP-programmatuur van BZK overhandigd heeft gekregen. Opvallend is dat het ministerie de VNG of het Programmabureau GVR ook niet heeft ingelicht dat de broncode is openbaar gemaakt. Volgens ingewijden is de VNG 'not amused' hierover en tekent dit ook de huidige gespannen relatie tussen BZK en de VNG over hoe het nu verder moet met de vernieuwing van de gemeentelijke basisadministratie. Een zegsman van de VNG zegt later deze middag met een reactie te komen.

Incompleet beeld

Bovendien voldoet het ministerie met de onvolledige (en kennelijk aangepaste) broncode en documentatie niet aan de wens van de Tweede Kamer om een compleet beeld te geven van wat er door oBRP is opgeleverd en waar softwareleveranciers tegenaan hebben getest.  

Een woordvoerder van het ministerie van BZK zegt pas vanmiddag of morgenvroeg met een reactie te kunnen komen. Aanstaande donderdag stond overigens in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg op de rol over de Basisregistratie en paspoorten. Vandaag is besloten die een week te verschuiven.

Het verweer van BZK zou kunnen zijn dat dat er veel privacygevoelige informatie in de software aanwezig is. Volgens deskundigen is dit niet juist. Er zijn hele delen waar geen Burgerservicenummer of naam in staat; deze onderdelen zouden makkelijk openbaar kunnen worden gemaakt. 

Omissies in de vrijgegeven broncode BRP

Wat ontbreekt er zoal naast de nu vrijgegeven broncode en bijbehorende functionele en technische documentatie van de programmatuur voor de Basisregistratie Personen (BRP) op softwareplatform Github: 

- Migratiesoftware. Zie bijvoorbeeld dit volgende document op Github. Op pagina 46 staat een serie mappen genoemd die niet in de publicatie zitten.

- De deployment- en distributiemodules missen. Zie de onderstaande foutmelding als je de code probeert te compileren:.

Project:  nl.bzk.brp:operatie-brp:145.3

Locatie: xxx/GIT/OperatieBRP/Broncode/operatiebrp code-145.3/pom 08.17.42.xml

Problems: Module ‘deployment’ not found

                   Module ‘distributie’ not found

                   Module ‘migratie’ not found

- Het ontbreken van testcode en testgevallen. De daarvoor gegeven reden is dat dit mogelijk privacygevoelige data bevat. Dit terwijl het project niet met productiedata aan het testen was. Het niet publiceren van deze testgevallen is ook in tegenspraak met de richtlijnen van de RIVG over allerlei testgevallen met syntethische data. De testgevallen voor de BRP zijn niet anders verlopen .

- Het ontbreken van alle testdocumentatie. Zie deze beschrijving.

- Het ontbreken van documentatie, zoals zogeheten kaderdocumenten waaronder het KORT-dossier. Het 'KORT - dossier 9 (Operatie BRP)' beschrijft welke kaders onderkend zijn, waar ontwerpbesluiten gedocumenteerd staan, welke concrete requirements onderkend worden en op welke wijze de traceerbaarheid geregeld is. Het  requirementsdossier (Operatie BRP) geeft een volledige opsomming van alle kaderdocumenten met per document een beknopte toelichting. Zie hiervoor deze PDF op Github.

- het ontbreken van het BRP Meta-register. Meer informatie over dit objecttype is te vinden in deze PDF op Github.

- Het ontbreken van releasenotes

- Het ontbreken van het berichtenmodel BRP. De toelichting staat er wel, maar het model zelf niet:

- Tot slot ontbreken er handleidingen voor het installeren omdat BZK ook de intentie bij het vrijgeven heeft uitgesproken dat de code beschikbaar gemaakt is om hergebruikt te worden 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6258014). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.