Managed hosting door True

Aftapwet uitgesteld door gebrek aan geschikte rechters

 

Uitstel

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de aftapwet genoemd, wordt uitgesteld. De wet zou 1 januari 2018 ingaan, maar het lukt niet om voor die datum een toetsingscommissie aan te stellen. Die groep van drie oud-rechters toetst vooraf of de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op grote schaal informatie mogen verzamelen over mensen op het internet.

Dat schrijf de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, minister Kajsa Ollongren vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS.

In de commissie moeten drie oud-rechters zitten die vooraf toetsen of de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op grote schaal informatie mogen verzamelen over mensen op het internet. De wet zou op 1 januari 2018 ingaan. Het is onduidelijk tot wanneer de ingangsdatum uitgesteld wordt.

Eerder meldde CDA-fractieleider Buma dat de regering de uitkomst van het referendum niet zal volgen, wat hem op kritiek kwam te staan.

Referendum

Het is überhaupt de vraag of de aftapwet ingaat. Woensdag 1 november 2017 maakt de Kiesraad bekend of er een referendum komt over de nieuwe wet. Volgens critici gaat de opsporing door een sleepnet op te zetten waarin ook de data van onschuldigen terecht komt, veel te ver. Inmiddels zijn er voldoende handtekeningen verzameld voor een volksraadplegingEerder vroegen 11 organisaties om uitstel van de aftapwet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6236617). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.