Managed hosting door True

Ict en telecom in CDA-handen bij kabinet-Rutte III

Rijksbrede ict voor staatssecretaris Knops (BZK); staatssecretaris Keijzer (EZK) doet telecom

 

In het gisteren beëdigde nieuwe kabinet-Rutte III wordt Raymond Knops (CDA) als nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onder meer verantwoordelijk voor de rijksbrede ict, waaronder het hoofdpijnpossier Basisregistratie Personen (BRP). Zijn CDA-collega Mona Keijzer heeft als staatssecretaris van Economische Zaken & Klimaat (EZK) onder andere de portefeuilles telecom en digitalisering toebedeeld gekregen.

Raymond Knops

Staatssecretaris Knops is bij BZK verantwoordelijk voor Koninkrijksrelaties inclusief de wederopbouw van de bovenwindse eilanden. Daarnaast heeft hij nog een pakket aan taken toebedeeld gekregen, waaronder Informatiesamenleving & overheid (inclusief bureau digitale overheid van de Rijks-cio en Bureau ICT Toetsing) en Logius, de digitale dienstverlener van de overheid.

Ook is Knops verantwoordelijk voor de portefeuille Identiteit (onder andere paspoort, ID-kaart, Basisregistratie Personen (BRP) en RviG: Rijksdienst voor Identiteitsgegevens). Knops erft dus als staatssecretaris de Rijks-ict-portefeuille van ex-minister van BZK Ronald Plasterk, waaronder het hoofdpijndossier BRP, alsook het moeizaam verlopende project eiD (elektronische identificatie). Voor eID is recent een marktconsultatie gestart.

Op het ministerie van BZK werkt Raymond Knops samen met minister Kajsa Ollongren (D66). Zij heeft als een van haar taken de openbaarheid van bestuur en open data meegekregen. Ook krijgt zij de ruimtelijke ontwikkeling en de Omgevingswet op haar bordje; daain spelen ict-aspecten ook een belangrijke, complexe rol. 

Telecom

Mona Keijzer

CDA'er Mona Keijzer gaat zich als staatssecretaris van EZK - naast een focus op het midden- en kleinbedrijf - bezighouden met telecom. Het Agentschap Telecom valt dan ook onder haar hoede. Verder heeft ze de taak 'digitalisering' meegekregen binnen het domein van EZK meegekregen. Daar valt ook de Dienst ICT Uitvoeringsorganisatie (Dictu), de wanpresterende ict-divisie van voorheen het ministerie van EZ, onder. 

Saillant detail: Keijzer heeft zich als Tweede Kamerlid in de periode van het kabinet-Rutte II als oppositielid een tijdlang intensief bemoeid met het BRP-dossier. Zij pleitte bijvoorbeeld voor het vrijgeven van de broncode van dit programma. Plasterk weigerde, maar zegde aan het einde van zijn ambtsperiode dit toch toe onder druk van de Kamer.

Keijzer heeft als minister van EZK Eric Wiebes (VVD) boven zich. Hij heeft onder andere innovatiebeleid in zijn takenpakket.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6234504). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.