Managed hosting door True

9 op de 10 gemeenten wil stemproces digitaliseren

 

Stemmen

Ruim negentig procent van de Nederlandse gemeenten wil het stemproces digitaliseren. Mits dat veilig kan, hopen ze het rode potlood en het tellen van papieren biljetten in de ban te doen en te vervangen door bijvoorbeeld een stemcomputer. Dat blijkt uit een enquête die de NOS heeft uitgevoerd onder 235 gemeenten.

Negentig procent van de ondervraagde gemeenten wil dat er haast wordt gemaakt om het stemproces te digitaliseren. Het huidige proces met potlood en papier is volgens hen veel te tijdrovend en past niet meer in deze tijd van digitalisering.

Een overgrote meerderheid van de gemeenten (86 procent) is het eens met de stelling dat het ministerie van Binnenlandse Zaken snel met een beter stemproces moet komen. Zo stelt de gemeente Eindhoven voor een proef te doen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Ook willen sommige gemeenten de optie van stemmen via internet onderzoeken.

Er wordt ook gedacht aan stemprinters. Kiezers brengen dan een stem uit op een digitale stemmachine met een ingebouwde printer. Er wordt dan een stem geprint en eventueel kan ook de stem digitaal worden verwerkt. De uitgebrachte stemmen worden na het sluiten van de stembureaus elektronisch geteld door een stemmenteller.

Plasterk is tegen

Demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ziet niets in elektronisch stemmen. In een reactie aan de NOS laat hij weten dat potlood en papier de beste garantie bieden op eerlijke verkiezingen. Ook wijst Plasterk op de hoge kosten die zijn verbonden aan elektronisch stemmen.

Wel wil hij experimenteren met kleinere stembiljetten. De gemeenten klaagden afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen over de grootte van het stembiljet dat bij de telling tot veel ongemak leidde. Door het handmatig tellen van papier en het verbieden van speciale softwarehulp die normaal bij het tellen van de stemmen wordt ingezet, waren de eerste uitslagen pas laat bekend.

Stemcomputer

In Nederland is tussen 1991 en 2007 bij verschillende verkiezingen gebruikgemaakt van stemcomputers. Het kabinet besloot de stekker uit de digitale variant te trekken omdat het stemgeheim niet kon worden gegarandeerd.

Dat kwam onder meer door de gebrekkige beveiliging van de apparatuur. De stemcomputers waren niet aan internet verbonden, maar waren bijvoorbeeld op afstand te manipuleren. Ook waren er geen afspraken over opslag van de apparatuur, waardoor de hardware kwetsbaar zou zijn. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5986418). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.