Managed hosting door True

'Programmeur aansprakelijk bij schade door robot'

 

In het geval van falen, een ongeluk of schade door een robot, kan de programmeur van de software die de robot aanstuurt, aansprakelijk worden gesteld. Dat zei rapporteur Mady Delvaux tijdens een seminar over robotica in Brussel. Ze deed die uitspraak namens een speciaal comité voor wet- en regelgeving dat de Europese Commissie adviseert over allerlei juridische en maatschappelijke zaken rondom robotisering en kunstmatige intelligentie.

Delvaux lichtte dinsdag 7 februari 2017 samen met vier mederapporteurs de inhoud van een voorlopig adviesrapport toe tijdens het Brusselse roboticaseminar. Doel is om tot wet- en regelgeving op het gebied van robotisering en kunstmatige intelligentie te komen.

In de recente discussie over aansprakelijkheid bij bijvoorbeeld ongelukken met zelfsturende auto's is het volgens de groep van belang om duidelijkheid te verschaffen. Daarin nemen de adviseurs duidelijk het standpunt in dat mensen altijd juridisch verantwoordelijk blijven voor het handelen van robots.

Hoe die aansprakelijkheid van programmeurs eruit zal zien, is nog niet uitgewerkt. Het is bijvoorbeeld maar de vraag of juridische instanties de broncode van producten mogen inzien om te kijken of hier fouten in zijn gemaakt. Volgens de huidige regels vallen broncode en objectcode namelijk onder het auteursrecht. 

Privacy en security by design

Verder braken de parlementariërs een lans voor privacy by design en security by design, waarbij ontwikkelaars bij de infrastructuur, algoritmes en technologie van robots rekening houden met beveiliging en privacy.

Het adviesrapport wordt 16 februari 2017 voorgelegd aan de Europese Commissie. Die heeft vervolgens drie maanden de tijd om de inhoud te bestuderen en aan te geven welke aanbevelingen worden gevolgd en omgezet in wet- en regelgeving. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5949041). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.