Managed hosting door True

Drechtsteden delen open data

Gemeenten willen op termijn ook sensordata delen

 

De Drechtsteden, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht delen via internet open databestanden. Het gaat in eerste instantie om klachtenmeldingen uit wijken en gegevens over monumentale bomen, grondwaterstanden, monumenten, speeltuinen, vuilcontainers en WOZ-waarden.

De Drechtsteden publiceren de data via het landelijke open-data-platform www.dataplatform.nl. De data zijn ook te vinden via www.data.overheid.nl, via www.drechtsteden.nl en via de gemeentelijke websites. De set aan gegevens wordt op termijn uitgebreid.

Regionaal portefeuillehouder bedrijfsvoering André Flach: 'Het toegankelijk maken van overheidsinformatie speelt een steeds grotere rol in onze data-gedreven digitale wereld. De gegevens zijn bijvoorbeeld interessant voor burgerparticipatie, data-analyse door bedrijven, onderzoeksjournalisten en voor ontwikkelaars van speciale apps. De Drechtsteden gaan zo mee met deze tijd en zijn open en transparant.'

Vooruitlopend op landelijke wetgeving die gemeenten verplicht om bepaalde data digitaal te ontsluiten, starten de samenwerkende gemeenten met het delen van een deel van hun data. 'Ook met andere wet- en regelgeving wordt rekening gehouden. De overheidsinformatie was in principe al openbaar en opvraagbaar. Voor publicatie op internet doorlopen de datasets een zorgvuldige procedure en worden ze juridisch getoetst. De informatie blijft up-to-date, bevat geen persoonsgegevens en de privacy van inwoners en bedrijven is gegarandeerd', aldus de gemeenten in een gezamenlijk persbericht.

Smart City

Wethouder Stadsbeheer Rinette Reynvaan van de gemeente Dordrecht voegt toe dat het platform straks ook gebruikt wordt om bijvoorbeeld data van sensoren openbaar te maken. 'Dordrecht ontwikkelt zich tot Smart City. De gegevens die we met sensoren inwinnen voor slimmer gebruik van de stad, bijvoorbeeld over real time grondwaterstanden of het aantal passanten op een fietspad met dynamische verlichting, worden straks ook ontsloten via het open-data-platform.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5867035). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.