Managed hosting door True

Alliantie i3, PQR en Protinus IT naar rechter

ROAD-circus gaat weer van start

 

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Vandaag dienen maar liefst drie kort gedingen tegen de Staat in de rechtbank in Den Haag in het kader van de datacentermiddelen-aanbesteding ROAD2016. Het consortium i3-Avit-Centralpoint eist weer toegelaten te worden; Protinus IT maakt bezwaar tegen de selectie van Infotheek en PQR doet dat op zijn beurt ook. De belangen zijn groot: de totale, verwachte en te verdelen omzet is 144 miljoen euro.

ROAD2016 kent twee percelen die in totaal naar verwachting een waarde van 144 miljoen euro hebben. De geselecteerde partijen leveren de komende jaren aan talloze overheidsinstanties datacentermiddelen. Deze resellers betrekken de producten op hun beurt via distributeurs en fabrikanten.

De rechtbank in Den Haag verbood afgelopen juni de gunningen in twee percelen van de aanbesteding ROAD2016. Mededingers PQR en Protinus IT hadden bezwaar gemaakt, omdat er sprake zou zijn geweest van manipulatieve kortingspercentages. De rechter hield in het midden of dit aan de orde is geweest. Wel werd geconstateerd dat het consortium i3-Avit-Centralpoint had ingeschreven met kortingspercentages die het in minicompetities wil hanteren. Dat is niet toegestaan.

De rechtbank vond dat de Staat (lees: Inkoopuitvoeringscentrale (IUC) Noord, onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, die de aanbesteding heeft gecoördineerd) de door de inschrijvers gehanteerde kortingspercentages moest controleren en aan de hand van de bevindingen een nieuwe gunningsbeslissing moest nemen. Dat had tot gevolg dat het i3-consortium definitief afviel ten gunste van Protinus IT en Scholten Awater (zie kader onderaan).

Vorderingen

Het i3-samenwerkingsverband vordert nu in kort geding dat het ten onrechte is uitgesloten en tracht aan te tonen dat het vooruitlopen op kortingen die later mogelijk door de leveranciers worden gegeven in de minicompetities, niet in strijd is met de eisen in het bestek. De rechter had eerder verklaard dat zo’n strategie niet is toegestaan: ‘De inschrijver moet de door haar aangeboden kortingspercentages immers in alle gevallen kunnen bieden.’

Protinus IT schaart zich in de zaak van i3 aan de zijde van de Staat. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen kort geding aangespannen met als eis dat Infotheek niet mag worden geselecteerd als leverancier. Volgens Protinus IT was Infotheek ten tijde van de inschrijvingsprocedure niet gecertificeerd voor het leveren van Cisco-apparatuur; dit was wel een geschiktheidseis in het aanbestedingstraject. Infotheek stelt dat het inmiddels wel het certificaat op zak heeft, maar volgens Protinus is dat te laat. Het is opmerkelijk dat het bedrijf hiervoor naar de rechter stapt, omdat het voor beide percelen is geselecteerd; Protinus IT laat weten dat het om een principezaak gaat.

PQR tenslotte wil middels zijn kort geding voorkomen dat het i3-consortium alsnog wordt toegelaten en er tevens voor zorgen dat Infotheek alsnog wordt uitgesloten. Voor dit bedrijf zijn de belangen extra groot omdat het niet is geselecteerd voor een van beide percelen.

ROAD2016

Het eerste perceel is gericht op het leveren van datacentermiddelen aan SSC-ICT Haaglanden (het ODC én het shared service center) en de 33 andere rijksonderdelen. De geraamde waarde is 112.320.000 euro. De projectgroep en de stuurgroep van ROAD hadden als voorlopige winnaars van deze tender aangewezen: de combinatie I3-Avit-Central Point, Infotheek, de combinatie Misco-Telindus ISIT en Scholten Awater. Na de rechterlijke uitspraak en de nieuwe check op de gehanteerde kortingspercentages viel de i3-combinatie af en nam Protinus IT de opengevallen plek in

Perceel twee omvat RODC RWS-DJI en zeven deelnemers die diensten afnemen van RODC RWS-DJI. De geraamde waarde is 31.680.000 euro. De projectgroep en de stuurgroep van ROAD hadden als voorlopige winnaars van dit perceel aangewezen: de combinatie I3-Avit-Central Point, Infotheek, de combinatie Misco-Telindus ISIT en Protinus IT. Na de rechterlijke uitspraak en de nieuwe check op de gehanteerde kortingspercentages viel de i3-combinatie af en nam Scholten Awater de opengevallen plek in.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5841791). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.