Managed hosting door True

PQR en Protinus IT vechten gunning ROAD2016 aan

Inschrijvers zouden irreële kortingen afgegeven hebben

 

PQR en Protinus IT starten, volgens zeggen los van elkaar, een kort geding tegen de Staat. Doel is om de voorlopige gunning van ROAD2016 tegen te houden. In het kader van deze aanbesteding zijn in twee percelen diverse partijen geselecteerd die de komende jaren het Rijk gaan voorzien van datacentermiddelen. Volgens Protinus IT heeft een aantal inschrijvers echter irreële kortingen afgegeven op diverse uitgevraagde merken.

ROAD2016 kent twee percelen die in totaal naar verwachting een waarde van 144 miljoen euro hebben. De geselecteerde partijen leveren de komende jaren aan talloze overheidsinstanties datacentermiddelen. Deze resellers betrekken de producten op hun beurt via distributeurs en fabrikanten. 

Het risico bij dit soort grote productaanbestedingen is het zogenaamde prijsschieten. Inschrijvers mogen van een fabrikant een bepaalde korting doorrekenen op gevraagde producten, maar leggen daar zelf nog een niet-marktconforme korting bovenop. Daarmee behalen ze in de aanbesteding hogere scores. Ze kunnen daarmee weliswaar een aanbesteding winnen, maar in de praktijk levert een fabrikant die producten niet uit tegen die kortingen, zeker niet als het om innovatieve spullen gaat. Ook weigert een fabrikant verdere ondersteuning. Vaak haalt een wederverkoper dan een product uit het goedkopere grijze circuit (met name uit Oost-Europese landen) of vermijdt hij het aanbieden van deze producten.

De aanbestedende dienst van ROAD2016 is de Inkoopuitvoeringscentrale Noord (IUC), onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. Het IUC heeft de aanbesteding namens diverse ministeries in de markt gezet. In het bestek staat duidelijk aangegeven dat dit soort manipulatief biedgedrag niet is toegestaan.

Prijsschieten

PQR behoort bij beide percelen tot de verliezers. De infrastructuurdienstverlener uit De Meern laat het er niet bij zitten en is naar de rechter gestapt. Het kort geding dient op 24 mei in de rechtbank in Den Haag. Niemand bij PQR was ondanks toezeggingen bereid een telefonische toelichting te geven op de vraag of het bedrijf bezwaar maakt tegen dit mogelijke prijsschieten; ook het advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann niet.

De andere partij die een kort geding aanspant, Protinus IT, laat na navraag door Computable weten in perceel 2 weliswaar medewinnaar te zijn, maar desondanks gedagvaard te hebben op beide percelen. Algemeen directeur Marcel Nulden zegt in een telefonische reactie: ‘Ondanks het feit dat we perceel 2 wel gewonnen hebben, gaan we toch in tegen de gunning op beide percelen. We gaan hier niet ‘links lullen en rechts vullen’. De aanbestedingsleidraad was ten aanzien van ‘manipulatief inschrijven’ heel duidelijk. Desondanks hebben diverse inschrijvers en daarmee de voorlopige winnaars torenhoge kortingen afgegeven. Kortingen die sowieso niet reëel zijn en waarmee ze de aanbestedende dienst en fabrikanten gewoonweg voor de gek houden. Daarmee beperken ze voor de deelnemers van de Staat het speelveld enorm en sluiten merken, productlijnen en daarmee kansen voor diezelfde deelnemers uit.’

Innovatie ernstig beperkt

Nulden legt uit: ‘Als de Staat dit nu toestaat, dan wordt het in de toekomst bij elke aanbesteding ‘prijsschieten’, waarmee de keuzevrijheid en toepasbaarheid van oplossingen ernstig worden beperkt. De Staat lijkt zich dit maar niet te willen realiseren. Dat staat de door de Staat in deze aanbesteding expliciet gewenste innovatiekansen bovendien in de weg. En dat kan ze nimmer bedoeld hebben. Wij zien en betreuren dat de aanbestedende dienst het hier moeilijk heeft. Maar ze had dit volgens ons conform het bestek eenvoudig kunnen en moéten controleren. Dat hebben we ze herhaaldelijk expliciet aangegeven. We begrijpen dan ook niet dat de Staat zich dit laat gebeuren en zien helaas geen andere mogelijkheid om hier tegenin te gaan. En dat nota bene met het enige rechtsmiddel dat door de Staat zelf wordt voorgeschreven. Daar balen we best goed van.’

Een woordvoerder van IUC Noord wil geen reactie geven zolang de zaak onder de rechter is. Hij verwijst door naar de Landsadvocaat. Die blijkt met vakantie.

ROAD2016

Het eerste perceel is gericht op het leveren van datacentermiddelen aan SSC-ICT Haaglanden (het ODC én het shared service center) en de 33 andere rijksonderdelen. De geraamde waarde is 112.320. 000 euro. De projectgroep en de stuurgroep van ROAD hebben als voorlopige winnaars van deze aanbesteding aangewezen: de combinatie I3-Avit-Central Point, Infotheek, de combinatie Misco-Telindus ISIT en Scholten Awater.   

Perceel twee omvat RODC RWS-DJI en zeven deelnemers die diensten afnemen van RODC RWS-DJI. De geraamde waarde is 31.680.000 euro. De projectgroep en de stuurgroep van ROAD hebben als voorlopige winnaars van dit perceel aangewezen: De combinatie I3-Avit-Central Point, Infotheek, de combinatie Misco-Telindus ISIT en Protinus IT.

Inschrijvers die geheel buiten de boot zijn gevallen, zijn - naast PQR – Bechtle Direct en SLTN.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5751798). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.