Managed hosting door True

BIT kraakt PGB-systeem SVB

 

Afkraken

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) oordeelt hard over het ict-systeem achter de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dagblad AD heeft een geheim concept-advies in handen waarin het BIT staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseert om met een programmaplan te komen ter verbetering van de totale keten. Rijks-cio Hans Wanders spreekt zelfs van ‘veel besluiteloosheid’, ‘trage verbetering’ en ‘botsende belangen’.

Het BIT was door het ministerie ingeschakeld om onderzoek te doen naar het project ‘Vervanging betalingssysteem PGB bij SVB’. Dit project is onderdeel van het bredere project ‘Realisatie IT ondersteuning voor Dienstverlening PGB’. Het BIT heeft niet goed onderzoek kunnen doen omdat het systeem dermate verstrengeld zit met alle overige applicaties, dat het BIT oordeelt over het bredere project. Het onderzoek is 31 december 2015 afgerond.

De bevindingen van het BIT liegen er niet om. Het bureau acht de kans klein dat dit project in de huidige opzet slaagt, omdat het voorgestelde plan ernstig tekortschiet. Zo houdt het plan te weinig rekening met de PGB-keten, is de uitvoerbaarheid onvoldoende doordacht, schat de SVB het project te optimistisch in en is de financiering nog onduidelijk. Het BIT adviseert om het SVB-plan onderdeel te maken van het verbeterplan voor de gehele keten.

Adviezen van BIT

In het concept-advies, dat ook in handen van Computable is, komt het BIT ook met meerdere adviezen voor staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Klijnsma. Zo raadt het bureau aan om een programmaplan voor de hele keten op te stellen en daar het SVB-plan in te integreren. Ook zou er een globaal ontwerp met een fasering moeten komen voor de realisatie, als onderdeel van het SVB-plan. Tot slot adviseert het BIT ook om binnen de SVB ervoor te zorgen dat er een realistisch beeld van de planning en de voortgang van het project en het bureau pleit voor eenduidige financiële afspraken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5702972). © Jaarbeurs IT Media.

7


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij BIT

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.