Managed hosting door True

'Toegang tot open data overheid blijft achter'

 

De toegang tot open datasets van overheden blijft achter. Er zijn weinig datasets te vinden van de grote ministeries en links naar 14 procent van de gegevensbestanden die op de website data.overheid.nl aangeboden worden heeft geen werkende link. Uitzondering op de situatie is het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) dat het aanbod wel goed voor elkaar heeft. Dat concludeert belangenorganisatie Open State Foundation na onderzoek.

'De Nederlandse overheid lijkt geen gebruik te maken van de open data die zij zelf beschikbaar stellen. Deden zij dit wel, dan zouden zij kunnen constateren dat 14 procent van de door henzelf opengestelde datasets niet toegankelijk is, doordat zij geen één werkende link hebben', aldus belangenorganisatie Open State Foundation in een toelichting.

De organisatie stelt dat de onlangs gelanceerde upgrade van het open dataportaal van de overheid voor een groot deel bestaat uit verwijzingen naar datasets van het Centraal Bureau voor de Statistiek (3623) en het Nationaal Georegister (2560).

'De kwaliteit is ten opzichte van vorig jaar weliswaar verbeterd, maar nog steeds werken van de datasets naar het Nationaal Georegister 888 (34,6 procent) links niet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek scoort het best in de kwaliteit, alle links werken. Van de 345 overige datasets hebben 31 datasets geen enkele werkende link (8,9 procent).'

Ministerie van Onderwijs

Volgens Open State Foundation zijn er weinig tot geen datasets te vinden van de grootste ministeries. 'Ook decentrale overheden hebben de weg naar het dataportaal van de rijksoverheid nog niet gevonden. Uitgezonderd zestien datasets van de Europese Commissie, zijn er op het portaal 329 datasets van ministeries, gemeenten en een aantal andere overheidsorganisaties te vinden. Hiervan bestaat iets minder dan de helft uit datasets van ministeries en zijn 141 datasets van dertien gemeenten te vinden.' 

Van de ministeries voert net als vorig jaar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (61 procent) de lijst aan. Dat komt vooral door de 46 datasets van Dienst Uitvoering Onderwijs. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ten opzichte van vorig jaar tien datasets toegevoegd aan het portaal. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft slechts zes datasets vindbaar op het open data portaal. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Veiligheid en Justitie hebben geen enkele dataset op het portaal.

Gemeenten

Open State Foundation licht toe: 'Van slechts dertien gemeenten die datasets hebben aangemeld via het portaal, hebben Nijmegen (23 procent), Amsterdam (16 procent) en Den Haag (13 procent) de meeste datasets gedeeld. Van de provincies heeft alleen Noord-Holland (zes) datasets op het portaal. Daarnaast hebben vijf zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) bij elkaar dertien datasets aangemeld, waarvan meer dan de helft van het Kadaster. Daarnaast hebben Agentschap Telecom, Stichting Ictu, Informatiehuis Water, NDW, Planbureau voor de Leefomgeving en het RIVM een of meerdere datasets aangemeld via het rijksportaal.

 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5255274). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.