Managed hosting door True

Elias: Rijks ICT-dashboard is lachwekkend

 

Lachen

De Kamercommissie ICT onder leiding van Ton Elias vindt dat het huidige Rijks ICT-dashboard een bijna lachwekkend hoera-verhaal is. Dit staat in het rapport ‘Meer grip op ICT’ dat 15 oktober 2014 is gepresenteerd. De commissie beveelt aan dat het online dashboard verbeterd wordt en er een totaaloverzicht van ict-kosten kan worden teruggevonden.

‘De rijksoverheid heeft onvoldoende inzicht in de kosten en baten van haar ict’, zo staat in het rapport. ‘Het is onacceptabel dat er géén overzicht is van wat de rijksoverheid uitgeeft aan ict. Het jaarlijkse totaaloverzicht van ict-kosten bij de rijksoverheid, inclusief personeels-, beheer- en onderhoudskosten moet daarom in ere worden hersteld, inclusief een vergelijkende analyse. En publiceer dit overzicht op het verbeterde ICT-dashboard, de website van de overheid waarmee met de buitenwereld over kosten en duur van ict-projecten wordt gecommuniceerd, met als doel de verantwoording van publiek geld. Die site vormt nu een bijna lachwekkend hoera-verhaal, lachwekkend als het niet zo triest zou zijn.’

‘Status normaal’

Dat het slecht gesteld is met de berichtgeving via het Rijks ICT-dashboard werd eerder pijnlijk duidelijk. De Social Verzekeringsbank (SVB) besloot na acht jaar aanmodderen om het programma SVB Tien te stoppen. Er werd geen multiregelingensysteem opgeleverd en de SVB zat met een strop van 43,7 miljoen euro. Zelfs op de dag dat het project werd stopgezet stond het Rijks ICT-dashboard voor dit project nog op code groen: status normaal.

Het verbeteren van het Rijks ICT-dashboard is slechts één van de aanbevelingen van de commissie Elias. Eerder stelde het al voor om de Rijks-cio meer macht te geven. De hoogste ict-verantwoordelijke bij het Rijk heeft op dit moment niet meer bevoegdheden dan cio’s op verschillende departementen. Daardoor ontbreekt het aan centrale sturing en lukt het niet om ict-ambities waar te maken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5187720). © Jaarbeurs IT Media.

7,7


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.