Managed hosting door True

Nederland ICT roemt rapport om aanpak tenders

 

Succes

Branche-organisatie Nederland ICT is blij met aanbevelingen die gericht zijn op de ict-aanbestedingen bij de overheid. Dat schrijft de branchevereniging in reactie op het 15 oktober 2014 verschenen eindrapport 'Naar grip op ICT' van de Tijdelijke Commissie ICT die onderzoek verrichtte naar ict-projecten bij de overheid.

De branche-organisatie schrijft: 'We bepleiten al langer dat de overheid meer moet overleggen met de markt, bijvoorbeeld in de vorm van marktconsultaties, haalbaarheidstoetsen en concurrentiegerichte dialoog. De Commissie stelt nu zelfs voor om dit als verplichting op te nemen. Hetzelfde geldt voor de verplichting om functioneel aan te besteden. De commissie stelt terecht dat de overheid leveranciers zelden de kans geeft om met ideeën of oplossingen te komen.'

Nederland ICT onderschrijft ook de invoering van een gedragscode voor ict-leveranciers, die, zoals de commissie bepleit, aansluit bij de bestaande gedragscode ‘goed aanbesteden’ die de brancheorganisatie eerder opstelde. Nederland ICT gaat de eigen gedragscode in lijn brengen met de aanbevelingen van de commissie.

'Helder en ambitieus'

De brancheorganisatie stelt dat de Tijdelijke Commissie ICT een 'helder en ambitieus rapport' geschreven heeft. 'Met dit rapport zet de commissie het onderwerp ict heel nadrukkelijk op de agenda van politiek en overheid.'

Nederland ICT hoopt dat de aanbevelingen van de commissie snel zullen worden overgenomen. 'Geslaagde ict-projecten zijn in het belang van zowel overheid als leveranciers. Dergelijke projecten dragen bij aan het vertrouwen in ict bij zowel burger als bedrijven. Dat vertrouwen is noodzakelijk voor de snelle ontwikkeling van Nederland als digitale economie. De digitale overheid vormt daar een belangrijk onderdeel van.'

Bureau ICT-toetsing

Eén van de belangrijkste aanbeveling die de commissie voorgedraagt in het rapport is de oprichting van een Bureau ICT-toetsing. Dat moet de aanbesteding van grote ict-opdrachten bij de overheid begeleiden en de voortgang tussentijds toetsen.

De commissie doet in het rapport 34 aanbevelingen. Die zijn samengevat in het Computable-artikel Overheid mist structurele rem op ICT-falen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5184733). © Jaarbeurs IT Media.

6,7


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.