Managed hosting door True

Ook Kadaster laat Be Informed vallen

 

Het Kadaster gebruikt het Be Informed-platform niet meer bij de vernieuwing van het basissysteem voor de kadastrale registratie. Een proefproject leverde niet op wat het Kadaster nodig heeft. Nadat Be Informed bovendien begin dit jaar failliet ging, besloot het Kadaster tot een andere aanpak, ondanks de doorstart van het softwarebedrijf. Of een betalingsconflict tussen Be Informed en implementatiepartner Ordina een rol heeft gespeeld bij dit besluit, is niet duidelijk. Eerder al werd bekend dat uitvoeringsinstantie UWV is gestopt met een groot Be Informed-project.

Ordina zou voor het Kadaster een nieuw algemeen kadastraal registratiesysteem (AKR/Hyp) ontwikkelen, waarvoor het business process-platform van Be Informed werd ingezet. Het Kadaster blijkt hier eerder dit jaar een punt achter te hebben gezet. 'Inmiddels werken we aan een nieuwe aanpak voor het vervangen van onze systemen. Besluitvorming verwachten we eind dit jaar, begin volgend jaar', aldus een zegsvrouw van de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens.

Volgens haar is de rol van Ordina nog niet uitgespeeld. Het bedrijf is een van de mantelpartijen van het Kadaster. Onduidelijk is echter of de ict-dienstverlener bij de vernieuwing van AKR/Hyp betrokken blijft. Ordina kwam vorige week negatief in het nieuws door een uitzending van tv-onderzoeksprogramma Zembla over mogelijke frauduleuze ict-aanbestedingen bij de overheid.

Tegenvaller

Voor Be Informed is het wegvallen van het Kadaster een tweede grote tegenvaller. Eerder al liet het UWV weten niet door te gaan met het platform in het kader van een project voor softwarevernieuwing. Het Apeldoornse bedrijf ging begin dit jaar voor een groot deel failliet, maar wist met hulp van een aantal privé-investeerders door te starten.

Be Informed bedient met zijn modelgedreven business process-platform onder andere diverse grote overheidsinstanties. Nog onbekend is of na UWV en het Kadaster ook andere publieke organisaties het platform hebben laten vallen vanwege het faillissement. De directie van Be Informed was niet in staat een reactie te geven. 

In de minne

Begin 2011 kreeg Ordina van het Kadaster de opdracht om een nieuw algemeen kadastraal registratiesysteem te ontwikkelen. In dit systeem worden de gegevens van alle kadastrale objecten in Nederland vastgelegd. Ordina wilde hiervoor een regelgebaseerd zaaksysteem ontwikkelen op basis van het platform van Be Informed, waarbij de ict-dienstverlener de concepten, kennis en ervaring uit het Indigo-project bij de IND wilde hergebruiken. Be Informed was eveneens betrokken bij Indigo, waarbij de werkprocessen, zoals het afhandelen van asielprocedures en naturalisatieverzoeken, van de IND zijn geautomatiseerd.  

Implementatiepartner Ordina en Be Informed kregen rond het Kadaster-project nog een juridisch conflict. Aanleiding was een verschil van inzicht over de onderlinge verrekening van vergoedingen voor het meerwerk dat voor het Kadaster moest worden uitgevoerd. Een woordvoerder van Ordina laat weten dat dit conflict inmiddels in de minne is geschikt.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5180793). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.