Managed hosting door True

ACM onderzoekt Ordina-project V&J

Zembla: mededingingsrecht is mogelijk geschonden

 

Onderzoek

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet onderzoek naar de gang van zaken bij een ict-project van het ministerie van Veiligheid & Justitie waarbij ict-dienstverlener Ordina betrokken is geweest. Op deze manier wil V&J een onafhankelijk oordeel krijgen over de vraag of er sprake is geweest van schending van het mededingingsrecht. De zaak is gaan rollen nadat tv-onderzoeksprogramma Zembla e-mails heeft overlegd aan het ministerie van V&J. Daaruit zou blijken dat Ordina is voorgetrokken tijdens het selectietraject.

Over welk project het gaat, zijn geen mededelingen gedaan. Wel nog dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tevens intern onderzoek laat doen naar aanleiding van de e-mails. Indien sprake is van een vermoeden van schending van de geheimhoudingsplicht zal daarvan aangifte worden gedaan.

Een zegsvrouw van het ministerie zegt dat V&J onvoldoende kan beoordelen in hoeverre de door Zembla overlegde e-mails aantonen dat het mededingingsrecht is geschonden. 'Daarom laten we ACM als onafhankelijke entiteit een integriteitsonderzoek uitvoeren.'

Integriteit

TV-programma Zembla meldt alleen in een reactie aan Computable dat het in de uitzending van donderdag 2 oktober 2014 in vier zaken uit de doeken doet hoe onder andere Ordina, een beursgenoteerde ict-onderneming, betrokken is bij een aantal ict-integriteitskwesties.

Eerder al werd bekend dat Zembla over e-mail-correspondentie beschikt waaruit zou blijken dat een reservist bij Defensie in Afghanistan informatie over de belabberde ict bij de krijgsmacht heeft gelekt naar zijn civiele werkgever Ordina.

Ook blijkt de gemeente Rotterdam naar aanleiding van het Zembla-onderzoek een ambtenaar uit voorzorg te hebben geschorst. Hij is mogelijk buiten zijn boekje gegaan bij de aanbesteding van ict-projecten, waar Ordina ook bij betrokken zou zijn geweest. De gemeente heeft een onderzoek ingesteld. De kwestie zou hebben gespeeld tussen 2006 en 2009. Het VARA-programma Zembla zegt over documenten te beschikken die zouden wijzen op het overtreden van de interne regels van de gemeente Rotterdam.

Wie is de mol?

Wat de vierde casus is, is nog niet bekend. Zembla stuurt in de loop van donderdag een persbericht uit over de avond-uitzending 'Wie is de mol?'. Op de website meldt de redactie dat het een grote hoeveelheid intern e-mailverkeer in handen heeft, afkomstig van 'een beursgenoteerde ict-leverancier die zaken doet met de overheid. Hieruit blijkt dat bedrijven aanbestedingen manipuleren, gebruik maken van corrupte ambtenaren en informanten die geheime stukken lekken. Wie zijn deze mollen?'.

Een woordvoerder van Ordina stelde eerder in een reactie aan Computable dat het geen verdere mededelingen over de vermelde zaken kan doen. Wat Zembla aankomende donderdag in de uitzending verder aan de orde stelt, is het bedrijf niet bekend, aldus de ict-dienstverlener.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5178772). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.