Managed hosting door True

Defensie klaagt Ordina-reservist aan

Majoor zou geheimhoudingsplicht hebben geschonden

 

Een medewerker van Defensie, die als reservist tijdelijk in actieve dienst is geweest, heeft mogelijk zijn geheimhoudingsplicht geschonden door informatie aan zijn werkgever door te spelen. Het ministerie heeft hierover aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie. Dit schrijft Defensie-minister Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede Kamer. Het tv-onderzoeksprogramma Zembla doet aankomende donderdag deze gang van zaken uit de doeken. Volgens Zembla gaat het om het bedrijf Ordina.

Volgens Hennis-Plasschaert beziet het OM of een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld. Zij schrijft in de Kamerbrief dat Zembla een uitzending wijdt aan onregelmatigheden bij ict-aanbestedingen bij de overheid. In dat kader heeft Zembla aan Defensie informatie voorgelegd, waaruit blijkt dat een van die onregelmatigheden betrekking heeft op Defensie. De informatie heeft betrekking op e-mails tussen deze medewerker en zijn werkgever, een ict-dienstverlener waarmee Defensie zaken doet.

De bewindsvrouw noemt de naam van de werkgever niet, maar tv-programma Zembla stelt dat het om Ordina gaat. Volgens Zembla heeft een reserveofficier bij de militaire inlichtingendienst van de Landmacht tijdens zijn uitzending naar Uruzgan in 2009 militair vertrouwelijke informatie doorgespeeld naar zijn civiele werkgever, Ordina. Dit blijkt uit een email die in bezit is van het tv-programma en die onderdeel is van een grote hoeveelheid, interne bedrijfsdocumentatie van Ordina die Zembla in handen heeft gekregen.

Reserveofficier

De majoor maakte destijds onderdeel uit van de G2-inlichtingentak van de Koninklijke Landmacht en was gestationeerd in Kamp Holland, schrijft Zembla in een persbericht. Als burger werkte hij tegelijkertijd voor Ordina als ict-consultant. Vanuit Kamp Holland stuurde hij een email naar zijn leidinggevenden bij Ordina, waarin hij hen informeert over de kwaliteit van de informatiesystemen die de inlichtingendienst van de Landmacht in Uruzgan in gebruik had. Ook maakte hij hen attent op de commerciële mogelijkheden die er voor Ordina in het verschiet liggen.

In de email van de reserveofficier aan zijn leidinggevenden bij Ordina, verstuurd op 5 september 2009, staat onder meer: 'Heren, ik stuur dit mailtje even apart aan jullie, aangezien dit mailtje militair en commercieel vertrouwelijke info bevat.' De email heeft als onderwerp: 'Opportunity voor Ordina'.' Vervolgens zet de reserveofficier zijn conclusies uiteen. Hij schrijft onder meer: 'De ondersteunende systemen voor het inlichtingenproces (zijn) te kwalificeren als bagger.' Ook noemt hij de namen van de systemen die de inlichtingendienst van de Landmacht gebruikt en geeft hij informatie over de slechte kwaliteit van de gegevensopslag en de beveiliging.

Aangifte

Zembla besteedt aankomende donderdag 2 oktober aandacht aan deze zaak in zijn uitzending, getiteld ‘Wie is de mol?’. Daarin komt onder meer defensiedeskundige Ko Colijn aan het woord, die in een reactie op de email van de reserveofficier stelt: 'Het betreft hier informatie over het functioneren van het inlichtingensysteem daar ter plaatse. Dat is vitaal voor de veiligheid van de mannen die daar het veld ingaan, de veiligheid van Kamp Holland.' Colijn voegt eraan toe: 'En het is commercieel gevoelig. Dan dupeer je de organisatie, want dat betekent dat Ordina zijn voordeel kan doen met die informatie en offertes kan uitbrengen die niet concurrerend zijn.'

Reactie Ordina

Desgevraagd vertelde de reserveofficier aan Zembla dat het delen van de informatie met Ordina, zijn civiele werkgever, destijds zou zijn geautoriseerd door zijn overste, het hoofd van de G2-inlichtingentak van de Landmacht. Ook Ordina stelt in een schriftelijke reactie: 'Met betrekking tot de casus bij het Ministerie van Defensie is uit het intern onderzoek gebleken dat de desbetreffende communicatie vooraf was afgestemd met vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie.' Voor nadere informatie verwijst Ordina vervolgens naar het ministerie. Die heeft nu dus aangifte gedaan.

Een woordvoerder van Ordina stelt in een reactie aan Computable dat het hangende dit onderzoek geen verdere mededelingen over deze zaak kan doen. Wat Zembla aakomende donderdag in de uitzending verder uit de doeken doet, is het bedrijf niet bekend. Vooralsnog is er geen noodzaak om een persbericht over de kwestie uit te sturen en aandeelhouders te informeren met het oog op de beursnotering van Ordina, aldus de zegsman.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5178423). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.