Managed hosting door True

Prinsjesdag 2014

Kabinet besluit in 2014 nog over eID-stelsel

Bestrijding cybercriminaliteit krijgt topprioriteit van BZK

 

Het kabinet hakt nog voor eind december 2014 de knoop door over de invoering van een standaard voor toegang tot online dienstverlening. Ook de bekostiging moet dan zijn geregeld. Het eID-stelsel (elektronische identificatie) moet het mogelijk maken dat burgers, consumenten en ondernemers beter online zaken kunnen doen met de overheid.

Bekeken wordt of één of meer bestaande identiteitsdocumenten kunnen fungeren als inlogmiddelen. Het rijbewijs en de Nederlandse identiteitskaart (NIK) komen daarvoor in aanmerking. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werkt momenteel samen met het bedrijfsleven aan een mogelijke standaard.

Elektronische identificatie op basis van een standaard is niet alleen gemakkelijker maar ook veiliger. Minister Plasterk wil er wel zeker van zijn dat private partijen zich hieraan committeren. Eerder werd gedacht aan een DigiD-kaart als publiek identificatiemiddel, maar dit bleek uiteindelijk te duur en te veel tijd in beslag nemen.

Open data

Het kabinet werkt verder aan vermindering van de administratieve lastendruk en de regeldruk. De doelstelling is deze voor burgers en bedrijven tot 2017 te verminderen met 2,5 miljard euro. De open data-praktijk krijgt een impuls, onder meer via het nieuwe Leer- en expertisecentrum Open Overheid. Volgend jaar wil het ministerie nog meer het accent leggen op de economische en maatschappelijke meerwaarde van open data. Ook andere overheden, uitvoeringsinstanties en maatschappelijke organisaties worden hierbij betrokken. Nederland heeft zich ook aangesloten bij het Open Government Partnership.

Veel aandacht is er in de begrotingen van Binnenlandse Zaken en Justitie voor cyberveiligheid, maar concrete maatregelen worden nauwelijks aangekondigd. Gewezen wordt op het feit dat Nederland een belangrijk digitaal knooppunt (Ams-IX) voor Europa is. Plasterk noemt Nederland niet alleen een aantrekkelijk doelwit maar ook een belangrijke doorvoerhaven voor digitale aanvallen elders.

Bestrijding cybercriminaliteit

Nederland wil ook een voortrekkersrol blijven spelen bij de ontwikkeling van een Europese aanpak voor de bestrijding van cybercriminaliteit. Tijdens het EU-voorzitterschap dat Nederland van 1 januari tot 30 juni 2016 gaat bekleden, moeten die ambities gestalte krijgen. Plasterk streeft naar de realisatie van een Europese cyberstrategie en de implementatie van de Europese netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn.

In 2015 zet Plasterk de wat hij noemt ’harde aanpak van cybercrime’ onverminderd voort. Voor dat jaar wordt voorzien in tweehonderd onderzoeken, waaronder een aantal complexe zaken zoals de hack van een grote instelling. In 2018 moet het aantal onderzoeken zijn opgelopen tot 360. De samenwerking met de bankensector moet intensiever worden. De Wet Computercriminaliteit III voorziet in uitbreiding van de opsporingsbevoegdheden. Het Openbaar Ministerie en de politie bereiden zich volgend jaar voor op de inwerkingtreding van deze wet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5173107). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.