Managed hosting door True

Vasco krijgt aankoopsom Diginotar terug

 

De rechtbank in Amsterdam heeft geoordeeld dat de oud-eigenaren van Diginotar in ieder geval de verkoopsom van 3,4 miljoen euro plus rente moeten terugbetalen aan Vasco. Voor een verdere vergoeding moet de Amerikaanse leverancier van ict-beveiligingsoplossingen een schadestaatprocedure starten. Vasco kocht Diginotar begin 2011, maar na de beruchte hack in de zomer van datzelfde jaar ging de Beverwijkse ontwikkelaar van Diginotar ten onder. Vasco bleek een kat in de zak te hebben gekocht en stelde de ex-eigenaren in december 2012 aansprakelijk voor de geleden schade.

Op 10 januari 2011 werden alle aandelen in Diginotar door Diginotar Holding (later Ratonigid) verkocht en overgedragen aan Vasco. De bestuurders Dick Batenburg en Tony de Bos waren via hun vennootschappen bestuurders en aandeelhouders van Diginotar. De koopprijs voor de aandelen bedroeg 3,7 miljoen euro. Een deel van de koopprijs was afhankelijk van het in 2011 door DigiNotar te behalen brutoresultaat. In dat kader sloten partijen een escrow-overeenkomst waarbij een deel van de koopsom (1,4 miljoen euro) op de rekening van een notaris werd gestald.

Nadat het door de hack vreselijk misging bij Diginotar, en het bedrijf uiteindelijk failliet ging, stelde Vasco de Ratonigid-holding aansprakelijk op grond van een schending van de garantie in de aandelenkoopovereenkomst. Eind 2012 eiste het bedrijf een schadeloosstelling van in totaal zo’n twaalf miljoen euro.

Garantieschending

De Amsterdamse rechtbank oordeelt dat er inderdaad sprake is van garantieschendingen en dat de verkoper de schade die de koper hierdoor lijdt, moet vergoeden. De schade bestaat ten minste uit de koopprijs van de aandelen. Volgens de rechtbank heeft Diginotar nagelaten om zijn systemen afdoende te beveiligen om een inbraak zoals die zich in de zomer van 2011 voordeed, te voorkomen (zoals gegarandeerd in de aandelenkoopovereenkomst). In de uitspraak constateert de rechter dat Ratonigid al in 2009 door beveiligingsexperts op tekortkomingen in de beveiliging van het Diginotar-netwerk was gewaarschuwd, zoals voor het onversleuteld opslaan van wachtwoorden en credentials en de kwetsbaarheden in de oudere versies van DotNetNuke, maar dat de bestuurders geen verbeteringen hebben doorgevoerd.

Naast het terugvorderen van de koopsom (met rente) eist Vasco een aanvullende schadevergoeding, onder meer wegens derving van toekomstige winsten en rechtsbijstandskosten. Het bedrijf schat zelf in dat de gederfde winst tot en met 2014 ruim zeven miljoen euro bedraagt. Voor een vaststelling van deze post ‘overige schade’ verwijst de rechtbank Vasco door naar het opstarten van een schadestaatprocedure.

Raadsvrouw Eveline Kruisifikx van advocatenkantoor DVDW Advocaten, die namens Ratonigid en de vennootschappen van de oud-bestuurders Dick Batenburg en Tony de Bos optreedt, zegt dat cliënten zich niet kunnen vinden in het vonnis en overwegen in hoger beroep te gaan. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5148458). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.