Managed hosting door True

Ngi-NGN: Overheids-ICT moet helemaal anders

 

De besluitvorming bij grote ict-projecten van de overheid moet drastisch veranderen. Projecten moeten beter getoetst worden op haalbaarheid en de verantwoordelijkheid moet bij de uitvoerende ambtenaren en bedrijven komen te liggen. Dat stelt ict-beroepsvereniging Ngi-NGN. Volgens de belangenorganisatie wordt het falen van ict-projecten bij de overheid vaak onterecht toegewezen aan technisch falen of fouten bij aanbesteding. De belangenorganisatie stelt samen met betrokkenen een lijst op van maatregelen die ict-debacles moeten voorkomen.

De belangenorganisatie vraagt leden om via een openbaar Github-document bij te dragen aan verbeterpunten voor ict-projecten bij de overheid. Volgens de branchevereniging worden vaak onterecht problemen met aanbestedingen en technisch falen naar voren gehaald als oorzaak van mislukte ict-projecten. Volgens de brancheorganisatie heeft het mislukken van de projecten een veel fundamentelere oorzaak. Het stelt dat het misloopt doordat projecten kosten wat het kost worden doorgedrukt.

'Veel grootschalige ict-projecten binnen de overheid worden gestart door een opeenstapeling van amendementen en wetgeving. De initiatiefnemers en ondersteuners hebben verschillende politieke achtergronden en dat leidt al vaak tot een onwerkbaar compromis. De toets vooraf op enig object realiteitsgehalte wordt niet of nauwelijks uitgevoerd. En als die al wordt gedaan, wordt hij vaak genegeerd of weggeredeneerd. Het project moet en zal plaats vinden', schrijft Ngi-NGN-lid Atilla Vigh, die de kritiek van de leden van de belangenorganisatie samenvat.

Verantwoordelijkheid

Volgens de leden moet de wet gewijzigd worden om die besluitvorming en verantwoordelijkheden te veranderen. 'Definieer de ambtenaren en werknemers bij uitvoeringsorganisaties als de daadwerkelijke uitvoerende macht.' Bovendien pleiten de leden voor objectieve toetsing op haalbaarheid van projecten. Volgens hen is dat nu te vrijblijvend en lopen projecten in de soep doordat ze vooraf onvoldoende onder de loep zijn genomen. Er is inmiddels een eerste versie van de tekst met voorstellen.

Over ongeveer twee maanden moet de conclusie van die rondvraag aangeboden worden aan politiek en publiek.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5119618). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.