Managed hosting door True

Open data overheid is nauwelijks toegankelijk

 

Met de toegankelijkheid van overheidsinformatie als open data is het treurig gesteld. Slechts 3,3 procent van de 5714 datasets op data.overheid.nl is daadwerkelijk toegankelijk. Dat concluderen Open State Foundation en Weyeser na onderzoek. Het grootste deel van de informatie op de site verwijst nog altijd naar data uit het nationaal georegister en de ministeries met de grootste uitgaven op de rijksbegroting hebben het afgelopen jaar geen data toegevoegd aan de site.

Het open dataportaal van de overheid werd drie jaar geleden gelanceerd, maar biedt slechts toegang tot een paar honderd open datasets. Van de 5714 datasets met 8159 bestanden verwijst 93 procent naar het nationaal georegister, voornamelijk van Rijkswaterstaat en de provincies.

Opvallend is ook dat ministeries weinig data delen via data.overheid.nl. Ook ontbreken verwijzingen naar overheidsdata van decentrale overheden. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schittert door afwezigheid en van het ministerie van Volksgezondheid is slechts een verwijzing naar het BIG-register te vinden.

Weinig te vinden

De Open State Foundation is een organisatie die zich hard maakt voor democratische transparantie, verantwoording en participatie. Dat doet het door het ontwikkelen van online platformen en het bevorderen van het ontsluiten en gebruiken van open data. Weyeser is een dienstverlener die organisaties helpt chocola te maken van enorme hoeveelheden data.

Volgens beide organisaties is Groot-Brittannië een stuk verder dan Nederland met het delen van informatie via open datasets. Zo bevatten de meeste datasets daar informatie over overheidsuitgaven, economie, gezondheidszorg en werkgelegenheid. Onderwerpen waarover op data.overheid.nl nauwelijks iets te vinden is.

Gebroken links

Schokkend vinden de onderzoekers de conclusie dat de datasets die wél op data.overheid.nl staan nauwelijks toegankelijk zijn. Het open dataportaal verwijst naar 5714 datasets en 8159 bestanden, maar slechts 4500 bestanden kunnen daadwerkelijk worden geraadpleegd, waarvan 3591 vervolgens een gebroken link blijkt te zijn. Van de 1334 valide locaties geven 826 een valide respons. Uiteindelijk zijn slechts 271 unieke bestanden via data.overheid.nl te raadplegen.

Lange weg te gaan

Het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn verantwoordelijk voor het stimuleren van open data bij de rijksoverheid. Opvallend is dat zij samen slechts 43 datasets op het portaal hebben staan.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft veruit de meeste datasets aan de site toegevoegd, maar de meeste verwijzingen functioneren niet. Van de provincies staan er louter links naar het nationale georegister op data.overheid.nl. Daarvan werken de meeste links niet correct. De Nederlandse overheid heeft dan ook nog een lange weg te gaan, concluderen de onderzoekers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5118049). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.