Managed hosting door True

'Recherche onderzocht ICT-afspraken Rijk'

 

De Rijksrecherche heeft enkele jaren geleden onderzocht of er sprake was van illegale afspraken tussen ict -bedrijven en ambtenaren. Er waren vermoedens van concurrentiebeding, maar die signalen zijn nooit hard gemaakt. Dat vertelde senator en oud-Tweede Kamerlid voor de SP, Ada Gerkens, maandag 26 mei 2014 tegen de commissie ICT. Die commissie onderzoekt onder leiding van VVD’er Ton Elias het vaak falende automatiseringsbeleid van de overheid.

Gerkens was in het verleden één van de weinige kamerleden die volledig bezig was met het ict-beleid van de overheid. Er was volgens haar geen echte marktwerking op dit terrein. 'De overheid doet vooral zaken met enkele grote ict-bedrijven. Het is een klein wereldje', zei Gerkens. Ze vindt dat de overheid en veel lagere overheden te afhankelijk zijn van het besturingssysteem van één leverancier, bijvoorbeeld Microsoft dat Windows XP leverde. 'Daardoor zijn de kosten voor beheer en onderhoud veel te hoog', zei ze.

Gerkens leidde tijdens haar periode als lid van de Tweede Kamer een ict-werkgroep en bracht in 2009 een rapport uit met aanbevelingen. Ze zei tijdens haar verhoor door de ict-commissie teleurgesteld te zijn dat er niets is gebeurd met de aanbevelingen uit dat rapport.

Gerkens opende in 2008 een meldpunt ict bij de overheid. Ook pleitte ze voor de benoeming van een minister van ict in verband met de groeiende rol van automatisering bij de overheid en in de maatschappij. In 2007 opperde haar partij voor een parlementair onderzoek naar ict-missers bij de overheid.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5093262). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.