Managed hosting door True

ICT Defensie ligt opnieuw onder vuur

Krijgsmacht start onderzoek naar problemen met automatisering

 

Bij het ministerie van Defensie zijn mogelijk 'grote ict-problemen'. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag in de Tweede Kamer. Een onafhankelijk extern bureau onderzoekt signalen over problemen met ict binnen de krijgsmacht. Nog voor de zomer zal de minister de Kamer informeren over de resultaten van het onderzoek dat vijftigduizend euro kost, meldt het ANP.

Het bureau bekijkt de staat van de ict en de aansturing. 'Ik wil nu eens en voor altijd weten hoe we er op IV (informatievoorziening) en ict-terrein voorstaan', zei de minister. Volgens de minister zijn er signalen dat de communicatie tussen afdelingen niet goed loopt. Het onderzoek richt zich niet alleen op de top, er worden ook medewerkers gehoord.

In het debat zei ze dat de staat van de infrastructuur te wensen over laat en dat de basis niet op orde is. Volgens het persbureau wees de minsiter onder meer op het krimpende budget van haar departement, dat flink heeft moeten bezuinigen de afgelopen jaren. Hennis krijgt meldingen van storingen 'maar niet zo nadrukkelijk als de afgelopen tijd'. Ze zegt niet te willen wachten en de problemen te willen verhelpen. 'De continuïteit moet gegarandeerd zijn.'

Angelien Eijsink van de PvdA vraagt zich af waarom dit nooit bij eerdere Kamerdebatten naar boven is gekomen. 'Er is bij Defensie een stammenstrijd gaande'', zei ze. Raymond Knops (CDA) zei de openheid van de minister te waarderen. 'Laat alle ellende nu maar komen.' Volgens het PvdA-Kamerlid was er afgelopen dagen nog een grote ict-storing bij Defensie. 

SPEER en aanbestedingen

De ict van Defenisie ligt sowieso al onder een vergrootglas. Het ministerie van Defensie laat een zogeheten Gateway Review uitvoeren van zijn opzet voor het grootschalig uitbesteden van de ict in het niet-operationele militaire domein.

Ook is er veel te doen over het ict-programma Speer (Strategic process and enabled reengineering). De Rekenkamer becijferde in januari 2014 dat het project zo'n negenhonderd miljoen euro gaat kosten. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige 481 miljoen euro die het ministerie hiervoor vrijgemaakt heeft. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5089040). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.