Managed hosting door True

Nederland gaat op zoek naar meer IT-slagkracht

 

Samenwerken

FME, het ministerie van Economische Zaken, TNO, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel gaan samen een verkenning uitvoeren naar de internationale en technologische ict-ontwikkelingen. Het doel hiervan is beter zicht te krijgen op de impact die de technologische ontwikkelingen wereldwijd voor de Nederlandse industrie hebben. Met die informatie vergroot Nederland internationaal gezien zijn slagkracht op it-gebied. Daarbij gaat het in eerste instantie om hightech, chemie, en agrofood. Mogelijk volgen ook andere sectoren.

Wil de Nederlandse industrie overleven, dan moet zij soepel inspelen op de steeds sneller veranderende wereld. De bedrijven moeten toegang hebben tot de nieuwste technologieën om te kunnen voldoen aan de eisen die de klanten wereldwijd stellen. Daarom gaan de genoemde organisaties samen met bedrijven proberen de industrie ‘fit for the future’ te maken.

Internationaal concurrerend

In het dagelijks leven is ict al ver doorgedrongen en dat neemt alleen maar toe. Dezelfde ontwikkeling vindt in de productieomgeving plaats. Het gaat erom dat Nederland optimaal gebruik maakt van de nieuwe technologieën zodat het in de toekomst internationaal concurrerend kan blijven produceren. Het zijn de industriële organisaties die zich richten op het productiever produceren van producten in ‘smart factories’ met intelligente, efficiënte, zero defect-processen en nieuwe productietechnologieën. De initiatiefnemers hebben de gezamenlijke ambitie om de Nederlandse industrie in de wereldtop te laten excelleren.

Deze verkenning is een eerste stap, waarmee de wereldwijde ontwikkelingen en de kansen en bedreigingen voor de Nederlandse industrie in kaart worden gebracht. Ook komt er een overzicht van welke activiteiten er nu al door de nationale en decentrale overheden en branches worden uitgevoerd en welke aanvullingen daarop wenselijk zijn.

PPS-aanpak

Het initiatief wordt breed ondersteund, zowel door bedrijven als door kennisinstellingen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Een op de toekomst gerichte industrie is onlosmakelijk verbonden met het topsectorenbeleid. Binnen het ict-doorbraakproject ‘Ambitieuze mkb’er innoveert met ict’ wordt nu al door bedrijfsleven, kennisinstellingen en Economische Zaken een PPS-aanpak (publiek-private samenwerking) ontwikkeld om nieuwe ict-technologie direct in de praktijk toe te passen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4998771). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.