Managed hosting door True

Policy Research vult ICT-onderzoek overheid aan

 

Het aanvullend ict-onderzoek naar twee cases bij de rijksoverheid, Werk.nl en Tunnels A73, ligt ook in handen van Policy Research uit België. Dit advieskantoor rondde afgelopen oktober zijn onderzoek af naar zeven ict-casussen van de overheid. Bij het nieuwe verdiepingsonderzoek schakelt Policy Research op verzoek van de tijdelijke commissie ICT-projecten van de Tweede Kamer twee experts in: Reinout Rinzema, een expert op het gebied van ict en juridische zaken, en Stephan Corvers, een inkoop- en aanbestedingsexpert.

De tijdelijke commissie ICT-projecten van de Tweede Kamer heeft verder besloten om vóór het zomerreces van 2014 hoorzittingen te organiseren, in de periode mei-juni 2014. Zij verwacht in het voorjaar van 2014 de resultaten van het verdiepende externe onderzoek binnen te krijgen. De resultaten van de externe onderzoeken zijn overigens vertrouwelijk. De rapporten worden gebruikt als inbreng voor het eindrapport. Naar verwachting zal de commissie het eindrapport in het najaar van 2014 aanbieden aan de Tweede Kamer.  

De tijdelijke commissie, onder leiding van voorzitter Ton Elias (VVD), heeft de opdracht een parlementair onderzoek uit te voeren naar ict-projecten bij de overheid. De overheid heeft de informatieprocessen en –stromen bij ICT(-projecten) niet op orde. De commissie wil in kaart brengen wat er waarom mis is gegaan of juist goed liep. Daarnaast zal het onderzoek duidelijk moeten maken welke stappen er moeten worden gezet om de informatieprocessen en –stromen bij ict(-projecten) van de overheid optimaal in te richten.

Extra vragen

Policy Research Corporation Nederland won in februari 2013 de gunning voor het uitvoeren van het parlementaire onderzoek naar ict-projecten bij de overheid. Het onderzoek telt zeven casussen: Modernisering Gemeentelijke Basisadministraties (mGBA), EPD, Tunnels A73, C2000, OV-chipkaart, (het later toegevoegde) Werk.nl en de migratie van een mainframe- naar een winframe-omgeving bij RDW. De eerste zes zijn hoofdpijndossiers; het laatste project is succesvol verlopen. Opmerkelijk is dat grote miskleunen bij Defensie, Justitie en de Belastingdienst ontbreken

Bij de tijdelijke commissie ICT-projecten van de Tweede Kamer, die het parlementair onderzoek organiseert, rezen er naar aanleiding van het onderzoek van Policy Research extra vragen over Werk.nl en de beveiliging van de tunnels in de A73. Daarbij gaat het om de aanbestedingsprocedures, het contractmanagement, de relatie tussen ict-leveranciers en overheid en de geldstromen binnen ict-projecten (het eventueel ondoelmatig gebruik van belastinggeld).

Afgelopen november stemde de Tweede Kamer in met het voorstel van de commissie om aanvullend onderzoek te laten verrichten. Hierdoor verschijnt het eindrapport van de commissie ruim een halfjaar later, namelijk in het najaar van 2014.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4974550). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.