Managed hosting door True

Werkendam zet ICT in de HP-cloud bij Centric

 

Werkendam heeft zijn ict-omgeving inclusief applicatielandschap in de cloud gezet. De Noord-Brabantse gemeente heeft voor private cloudoplossing van Centric in samenwerking met HP gekozen. Centric is HP Cloud Agile partner en biedt een door HP ingerichte 'Infrastructure as a Service' (IaaS)-oplossing met toegevoegde waarde. Werkendam claimt de eerste gemeente in Nederland te zijn die al zijn ict in de cloud heeft ondergebracht.

Afgelopen zomer maakte de gemeente Urk al bekend dat het zijn kernapplicaties voortaan afneemt vanuit de Pink Private Cloud van it-partner PinkRoccade Local Government. Werkendam gaat een stap verder en brengt zijn gehele ict-omgeving onder in de cloud. Er staan bij de gemeente geen servers meer voor data-opslag, of voor de backoffice. Rond de honderd applicaties en bijna twee miljoen bestanden zijn overgedragen. Alle applicaties, van tientallen leveranciers, draaien nu in de datacentra van Centric. De automatiseerder biedt een door HP ingerichte cloudoplossing aan.

Abonnement

De HP-hardware wordt via een abonnementsvorm - een betaal naar gebruik-model - beschikbaar gesteld. HP is formeel eigenaar van de hardware. Centric is HP Cloud Agile partner en levert de IaaS- oplossing met toegevoegde waarde aan Werkendam. Lokale hardware, zoals thin clients en laptops, is van de gemeente zelf.

Er is een soortgelijk model voor de serverlicenties van Windows. Die software wordt via internet aangeboden. Ook daarbij kan de gemeente het gebruik makkelijk op- en afschalen. Niet alle licenties, zoals van de gemeentespecifieke software, zijn omgezet naar een abonnementsvorm.  

Even wennen

In september 2012 is het contract met Centric ondertekend en in negen maanden is het migratieproject uitgevoerd. De gemeente heeft Denamik, infrastructuurtester uit Wassenaar, de cloudprestaties laten testen. Een woordvoerster laat weten dat alle softwareleveranciers wilden meewerken. 'Ook al is het in het begin wennen om nu niet meer Werkendam als contactpersoon te hebben, maar Centric. We hebben geen software van Pinkroccade, maar wel van veel andere softwareleveranciers. Centric wil, indien gewenst, voor de software van derden een nda, een non-disclosure agreement, tekenen.'

Uitbesteden

Werkendam stelt dat er steeds meer wordt gevraagd van de dienstverlening van gemeenten in het kader van de komende decentralisaties in het sociale domein, zoals taken rond jeugdzorg, de Participatiewet en de AWBZ. Dat betekent naast de organisatorische impact, ook de nodige vraagstukken rondom informatisering en automatisering. De gemeente staat op het standpunt dat het door de groeiende complexiteit, gevoeligheid en afhankelijkheid niet meer reëel is de ict in huis te houden.

Werkendam heeft nog wel onderzocht of  een samenwerking met buurgemeenten een oplossing zou kunnen zijn. 'Dat liep goed op andere terreinen, maar niet op ict-gebied door de verschillende applicatielandschappen en andere hardware', vertelt wethouder Peter van de Ven. 'We moesten op zoek naar een alternatief. Zelfstandig een moderniseringsslag maken middels een veilige private cloudoplossing bleek efficiënt, veilig en relatief goedkoop te zijn. We zijn nu beter in staat om onze processen te verbeteren en innovaties te introduceren, op het terrein van basisregistraties, elektronische dienstverlening en het nieuwe werken.'

Uitwijk

Volgens Ankie Bol is de beschikbaarheid ook verbeterd. ‘In een cloudomgeving is de infrastructuur verregaand gestandaardiseerd en gestabiliseerd en worden hardwarefalen en systeemcrashes automatisch opgelost. Dit levert een grote infrastructurele betrouwbaarheid. Centric kan dat bieden middels een uitwijkvoorziening' op twee locaties in Nederland. Met een ‘uptime’ van minimaal 99,7 procent tussen 07.00 uur en 19.00 uur en 99,5 procent buiten kantoortijd, zijn we ook nagenoeg storingsvrij.'

Het functioneel beheer, met taken als procesbeheer, autorisaties en jaarlijkse audits, blijft bij de gemeente; het technische beheer ligt bij Centric. Voor vier systeembeheerders is binnen de gemeente ander werk gezocht. Werkendam is momenteel bezig met het vormen van het Taakveld Informatiemanagement, met daarin functies zoals informatieadviseurs, functioneel beheerders en contractbeheer (regiefunctie). De zegsvrouw stelt dat de gemeente midden in het plaatsingsproces zit en dat nog niet kan worden gemeld wat de vier ex-systeembeheerders gaan doen. De coördinator van het taakveld begint per 1 november.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4861915). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.