Managed hosting door True

Ministerie V&J gestopt met bouw Pardex-systeem

 

Douane

Er komt voorlopig geen passagiersinformatiesysteem Pardex voor de grensautoriteiten. Staatssecretaris Fred Teeven van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft na een herijking en de opgelegde bezuinigingen van zijn kabinet besloten de bouw ervan te bevriezen. Pardex zou 45 miljoen euro moeten gaan kosten. Daarvan is 2,1 miljoen euro uitgegeven. Dit blijkt uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2012.

In het kader van het programma 'Vernieuwing Grensmanagement' werd het project Pardex in 2012 opgezet. Pardex (Passenger Related Data Exchange) was bedoeld als een centraal, gezamenlijk informatievoorzieningssysteem voor de bij de grenspassage betrokken overheidsdiensten als Koninklijke Marechaussee, de Douane, de IND en de Aivd.

Het systeem zou nodig zijn omdat luchtvaartmaatschappijen verplicht worden de gegevens van hun passagiers al voor aankomst op Schiphol door te geven aan de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Daardoor kunnen grenscontroles na aankomst van een vliegtuig sneller en gerichter plaatsvinden. Het was de bedoeling dat het systeem ook zou gaan gelden op andere Nederlandse luchthavens en de zeehavens, en bij vertrekkende reizigers.

Te veel geld

Pardex paste bij het programma 'Vernieuwing Grensmanagement' en moet zorgen voor een betere en geautomatiseerde verwerking van passagiersgegevens voorafgaand aan de grenspassage bij de lucht- en scheepvaart. Het uiteindelijke doel is een verbetering van het grenstoezicht en het tegengaan van illegale immigratie.

Bij de voorbereidingen voor Pardex waren drie externe adviseurs betrokken: PWC (advies over de kosten van het project), ICT~Office (= Nederland ICT; voor een Gateway Review) en ABD Topconsult (evaluatie van de business case). Eind 2012 werd besloten dat 45 miljoen euro voor een nieuw systeem te veel geld was, zeker in tijden van crisis.

Alternatief

Het ministerie onderzoekt nu of het een aantal andere toepassingen die in het kader van het programma 'Vernieuwing Grensmanagement' zijn ontwikkeld, kan gebruiken voor een aantal taken. Het gaat om de projecten No-Q (automatische grenspassage voor EU-onderdanen op de luchthaven Schiphol), API (een proof of concept voor het ontvangen van passagiersgegevens) en RT (het ontwikkelen van officiële reisprogramma’s).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4728459). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.