Managed hosting door True

Overheid en sociale partners sluiten Techniekpact

 

Samenwerken

Het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, werknemersorganisaties, regionale overheid en het Rijk hebben op 13 mei 2013 in Amsterdam het Techniekpact 2020 gesloten om de oplopende tekorten in de technieksector tegen te gaan. Het doel is dat meer jongeren kiezen voor techniek, leren in de techniek en dat meer werknemers gaan en blijven werken in de techniek. Met het pact moet Nederland zijn positie in de wereldtop behouden als het gaat om concurrentiekracht, innovatie en wetenschappelijk onderzoek.

Terwijl de werkloosheid in Nederland oploopt, ontstaat er in sommige sectoren echter een tekort aan tienduizenden technische arbeidsplaatsen. Tot 2020 zijn er jaarlijks dertigduizend extra technici nodig. Daarom zijn in het Techniekpact in totaal 22 afspraken vastgelegd. Zo komt er meer aandacht voor techniek op alle basisscholen in 2020, maar ook komt er een investeringsfonds om techniek in het onderwijs te stimuleren en duizend beurzen per jaar voor techniekstudenten om ze te binden aan het bedrijfsleven. Er wordt honderd miljoen euro uitgetrokken om de technische kennis van docenten te vergroten en driehonderd miljoen euro voor bij- en omscholing van mensen met interesse in techniek. De afspraken markeren de start van een langjarige aanpak om te zorgen voor meer technisch geschoolde vakmensen.

Ondertekenaars

Naast de concrete afspraken zit de meerwaarde van het Techniekpact in het feit dat het gesteund wordt door alle betrokken partijen. Het onderwijsveld (VSNU, VO-Raad, PO-Raad, MBO-Raad, Vereniging Hogescholen, NRTO), de vakbonden (FNV en CNV), werkgevers (VNO-NCW, MKB Nederland, FME, de Koninklijke Metaalunie, vertegenwoordigers van de topsectoren), studenten (ISO) en de regio’s slaan de handen ineen met de overheid om het tekort aan technisch geschoolde vakkrachten tegen te gaan. Namens het kabinet hebben de ministers van Economische Zaken (EZ), Onderwijs (OCW) en Sociale Zaken (SZW) en de staatssecretaris van Onderwijs (OCW) het Techniekpact getekend.

Minister Kamp van EZ is tevreden met de gemaakte afspraken: ‘Veel bedrijven die groeikansen zien, moeten die laten lopen omdat ze niet aan genoeg technische vakmensen kunnen komen. Daar gaan we nu met elkaar verandering in brengen. Het is leuk en lucratief om als student of als werknemer te kiezen voor techniek en technologie.’

Met echte oplossingen komen

Minister Bussemaker van OCW lanceert een investeringsfonds en verbetert hiermee de aansluiting van het onderwijs op de regionale vraag van het bedrijfsleven. ‘Eén en één is in dit geval drie. Elke euro van het Rijk wordt aangevuld met een euro van het bedrijfsleven en de regio. Daarmee laten we alle drie zien dat we het probleem onderkennen en met echte oplossingen willen komen’, aldus minister Bussemaker.

Minister Asscher van SZW: ‘Het Techniekpact is een goede, nadere invulling van de afspraken in het sociaal akkoord om werklozen naar werk in de techniek te begeleiden. In de regio liggen de kansen, daar moeten werklozen daadwerkelijk aan bedrijven gekoppeld worden. Het commitment dat alle partijen met dit gezamenlijke pact uitstralen, geeft vertrouwen in de uitvoering van de plannen.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4728384). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.