Managed hosting door True

Resultaten ICT Benchmark Gemeenten 2012

ICT-kosten gemeenten stijgen 15 procent

 

De gemiddelde ict-kosten per inwoner zijn in een jaar tijd met 15 procent gestegen. Daardoor komen deze kosten dit jaar uit op circa 78 euro. Over de periode 2008 tot en met 2011 zijn de ict-kosten per inwoner gestegen met 10 procent (gemiddeld 2 procent per jaar). Dit blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten 2012 van M&I/Partners. Deze benchmark gaat in op de gegevens van boekjaar 2011.

De ict-kosten per inwoner schommelden jaren tussen de 62 en 71 euro. In 2008 daalden deze kosten naar 64 euro en in de jaren daarna was er sprake van een geleidelijke groei tot 68 euro in 2010. In 2011 is er sprake van een trendbreuk: de ict-kosten per inwoner bedragen dan 78 euro, een stijging van maar liefst 15 procent. Waar in de loop der jaren een verschuiving in kosten plaatsvond van hardware en datacommunicatie naar software en personeel zien we in 2011 het omgekeerde: een forse stijging van met name de hardwarekosten.

Nationaal Uitvoeringsprogramma (NUP)

'Waar gemeenten sinds het uitbreken van de crisis eind 2008 investeringen hebben uitgesteld, zien we nu het effect van achtergestelde investeringen', zegt Jos Smits, principal adviseur bij M&I/Partners. 'Er vindt duidelijk een inhaalslag plaats. Daarnaast moeten gemeenten blijven investeren in landelijke ontwikkelingen zoals het NUP (Nationaal Uitvoeringsprogramma). Ict wordt gezien als middel om te bezuinigen.'

De ict-kosten per inwoner bedragen voor gemeenten met minder dan honderdduizend inwoners zeventig euro en voor gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners 82 euro. Het veronderstelde schaalvoordeel van grote gemeenten is niet terug te vinden in de ict-kosten. Wilfred van der Schaaf, adviseur M&I/Partners en projectleider van de ICT Benchmark Gemeenten: 'We schrijven dit verschil toe aan een aantal factoren. Enerzijds resulteert de complexiteit van een grotere gemeente tot een grotere formatie informatiemanagement. Een andere verklaring is het niveau van de ict-dienstverlening: de continuïteit en betrouwbaarheid is groter dan bij kleinere gemeenten.'

Software

Op één kostenaspect scoren de kleine gemeenten hoger: softwarekosten. Dit komt doordat grote gemeenten meer zelf doen en kleine gemeenten via softwarediensten relatief meer uitbesteden. Ook in 2011 hebben software (en softwarediensten) en personeel het grootste aandeel in de totale ict-kosten van een gemeente. Gezamenlijk bedragen deze ict-objecten 72 procent van de totale ict-kosten.

Opvallend is de daling van het gemiddeld aantal medewerkers (in fte) per gemeente. Ten opzichte van de ICT Benchmark van vorig jaar is er sprake van een daling van ruim 12 procent. 'Het effect van bezuinigingen op het ambtelijk apparaat is duidelijke zichtbaar', licht Smits toe.

Ondanks de afname van het gemiddeld aantal medewerkers per gemeente is het gemiddeld aantal ict-werkplekken per gemeente beperkt gestegen. Het gemiddeld aantal ict-werkplekken per medewerker is 1,4 (in fte). Ten opzichte van vorig jaar is dat een stijging van 16,4 procent. Wilfred van der Schaaf: 'Gebleken is dat er per medewerker meer ict-werkplekken worden aangeboden. Er wordt bijvoorbeeld naast een vaste ict-werkplek ook een laptop en/of een tablet-pc verstrekt.'

ICT Benchmark Gemeenten

De ICT Benchmark Gemeenten wordt sinds 2004 jaarlijks door M&I/Partners uitgevoerd bij een groot aantal gemeenten. De ICT Benchmark geeft inzicht in de ict-kosten en de kostenontwikkeling van de eigen gemeente en vergelijkt deze met andere gemeenten. Aan de benchmark 2012 hebben zeventien gemeenten deelgenomen die in totaal een kleine twee miljoen inwoners vertegenwoordigen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4559847). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.