Managed hosting door True

ICT~Office wijst politiek op belang innovatie

 

Innovatie

Branchevereniging ICT~Office spoort de politiek aan om in hun verkiezingsprogramma's meer aandacht te besteden aan kennisontwikkeling en innovatie. Zo pleit de organisatie voor BTW-vrije digitale leermiddelen, de terugkeer van stemcomputers, een betere online dienstverlening van de overheid, een digitale zorgkluis voor burgers en BPM-vrijstelling voor slimme auto's.

Nederland wil bij de top vijf kenniseconomieën horen. Hiervoor zijn volgens ICT~Office investeringen op het gebied van onderwijs en innovatie noodzakelijk. Om jongeren klaar te stomen voor de digitale economie is het belangrijk dat ze op school kunnen werken met de middelen waar ze ook buiten school en later bij hun werk mee te maken krijgen. Om dit mogelijk te maken wil ICT~Office dat scholen digitale leermiddelen, zoals computers en tablets, BTW-vrij kunnen aanschaffen.

Elektronisch stemmen

Innovatie en de toepassing van nieuwe technologieën zorgen volgens de branchevereniging voor de noodzakelijke impuls die moet resulteren in economische groei. Door efficiencywinst en hogere productiviteit kunnen in alle sectoren besparingen worden gerealiseerd. ‘De overheid moet een voortrekkersrol vervullen en laten zien dat het inzet op de digitale economie', zegt algemeen directeur van ICT~Office Sylvia Roelofs. ‘De stap terug naar stemmen met het rode potlood was dan ook een verkeerd signaal. In een digitale economie is het niet meer dan vanzelfsprekend om elektronisch te stemmen. Dit kan namelijk veilig en snel.'

De voorbeeldfunctie van de overheid moet volgens Roelofs ook blijken uit volledige online dienstverlening vanaf uiterlijk 2016. ‘Dit zal zorgen voor substantiële besparingen en een betere, 24-uurs dienstverlening. Het ‘normale' loket zal natuurlijk blijven bestaan, maar daar zullen er steeds minder van nodig zijn.'

Digitale zorgkluis

Ook in de zorg ziet ICT~Office kansen om dankzij de inzet van ict de kwaliteit te verbeteren en het kostenbewustzijn te vergroten. Door alle burgers een eigen digitale zorgkluis te geven waarin zorggegevens en -kosten worden vastgelegd, wordt privacy gewaarborgd en zien burgers precies wat de zorg kost. De burger wordt zodoende beheerder van zijn eigen dossier.

Op het gebied van mobiliteit bepleit ICT~Office een BPM-vrijstelling voor slimme auto's. Deze auto's maken het verkeer in de toekomst veel veiliger en zorgen voor een veel beter gebruik van de wegcapaciteit.

ICT~Manifest

Deze en andere concrete voorstellen maken deel uit van het ICT~Manifest 2012-2016. In dit manifest zijn voorstellen opgenomen om Nederland concurrerender, duurzamer en toekomstbestendig te maken. Het manifest is aangeboden aan de programmacommissies van de politieke partijen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4516470). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.