Managed hosting door True

Curator certificaatverstrekker daagt op zijn beurt Opta

Rijk eist 8,7 miljoen euro van failliet Diginotar

 

De Nederlandse overheid eist 8,7 miljoen euro van het failliete Diginotar. Eerder eiste de Staat nog één miljoen euro, maar de gemaakte kosten van de overheid naar aanleiding van de hack van de veiligheidscertificaten van Diginotar is inmiddels dus flink opgelopen. Tegelijkertijd is de curator van Diginotar een zaak tegen de Opta begonnen omdat de telecomwaakhond te snel en onzorgvuldig zou hebben gehandeld met het faillissement van Diginotar tot gevolg.

Het Rijk heeft allerlei kosten moeten maken bij de aanschaf van nieuwe veiligheidscertificaten voor zijn digitale producten. Daarnaast zijn er allerlei andere kosten gemaakt nadat Diginotar-certificaten gehackt bleken. Of de overheid ooit geld ziet, valt te bezien. Volgens Diginotar-curator van Rocco Mulder van Pot Jonker Seunke Advocaten moet daarvoor geld in de kas zitten, en dat is er niet.

Opta

De schadeclaim is niet het enige akkefietje dat Diginotar met de overheid heeft. De curator is namelijk op zijn beurt een bezwaarprocedure gestart tegen toezichthouder Opta. Mulder vindt namelijk dat de Opta onterecht besloot tot het intrekken van de overheidscertificaten. Een eerder kort geding hierover werd overigens al door Diginotar verloren. Door het intrekken van de veiligheidscertificaten viel in één keer de inkomstenbron voor Diginotar weg en ging het Beverwijkse bedrijf failliet.

Mulder meent dat de Opta nooit op basis van het rapport van beveiligingsbedrijf Fox IT dergelijk rigoureuze stappen had mogen nemen. Volgens hem heeft de Opta te weinig oog gehad voor de gevolgen voor Diginotar en zijn klanten. De Opta weerlegt dit bezwaar waardoor de curator naar de rechter is gestapt. Wanneer deze zaak behandeld wordt, is nog onbekend.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4506267). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Er zit geen geld meer in de kas, dus de curator (die moet toch ergens van betaald worden) begint dan maar een zaak tegen de Opta om te kijken of daar geld te halen valt zodat hij daarmee zijn eigen rekeningen kan betalen. Of zou hij echt uit het belang van het personeel en toeleveranciers doen?

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.