Managed hosting door True

BZK gunt Pardex-toets aan ICT~Office

Branchevereniging verslaat in aanbesteding marktpartijen

 

Douane

Branchevereniging ICT~Office gaat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar het passagiersinformatiesysteem Pardex. ICT~Office heeft de opdracht na een aanbesteding gewonnen. Zowel de branchevereniging als BZK spreken van een uitzonderlijke situatie. 'Het is natuurlijk niet de bedoeling om met onze achterban te concurreren', aldus de woordvoerder ICT~Office.

ICT~Office gaat in opdracht van het programma 'Vernieuwing Grensmanagement' van het ministerie van BZK een haalbaarheidstoets uitvoeren. In deze toets wordt het project Pardex tegen het licht gehouden, waarbij de manier van het verwerven en verwerken van passagiersgerelateerde gegevens wordt onderzocht en de risico's en kansen in kaart worden gebracht. De branchevereniging heeft de opdracht gegund gekregen na een aanbesteding waaraan nog twee andere partijen meededen.

Een zegsman van ICT~Office erkent dat het vreemd is dat een branchevereniging meedoet aan een aanbesteding en de concurrentie aangaat met branchepartijen. Hij stelt dat de tender procedureel werd voorgeschreven door BZK. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dit. Hij wijst erop dat Pardex subsidie krijgt van het Europese Buitengrenzenfonds. 'Voor aanbestedingen die voor meer dan vijfduizend euro zijn begroot, schrijft dit fonds een aanbesteding voor.'

Saillant

Extra opmerkelijk is dat ICT~Office en BZK eind februari een convenant sloten om de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te verbeteren. Een van de instrumenten hiervoor is het breed inzetten van de haalbaarheidstoest voordat ict-projecten van start gaan. ICT~Office organiseert zo'n toetst waarop marktpartijen (hoeven niet per se lid te zijn van de branchevereniging) zich kunnen inschrijven. Vervolgens bepaalt de betrokken overheidsinstantie welke partij de toets mag uitvoeren. Die voert zo'n toets 'om niet' uit; ICT~Office krijgt wel een vergoeding voor gemaakte administratieve kosten.

De woordvoerder van BZK legt uit dat de aanbesteding van Pardex parallel liep aan het afsluiten van het convenant. Was er even mee gewacht dan was waarschijnlijk het convenant van toepassing geweest en had er geen tender uitgeschreven te hoeven worden. Ook de zegsman van ICT~Office benadrukt de uitzonderlijke situatie. 'Zo'n toets heeft een pre-competitief karakter en moet er voor zorgen dat bedrijven zich tijdens de daadwerkelijke aanbesteding niet diskwalificeren als meedingende partner.'

Pardex

Pardex (Passenger Related Data Exchange) is bedoeld als een centraal, gezamenlijk informatievoorzieningssysteem voor de bij de grenspassage betrokken overheidsdiensten als Koninklijke Marechaussee, de Douane, de IND en de Aivd. Het programma 'Vernieuwing Grensmanagement' moet zorgen voor een betere en geautomatiseerde verwerking van passagiersgegevens voorafgaand aan de grenspassage bij de lucht- en scheepvaart. Het uiteindelijke doel is een verbetering van het grenstoezicht en het tegengaan van illegale immigratie.
Een woordvoerder van BZK vertelt dat bij de ontwikkeling en het beheer van Pardex er waarschijnlijk wordt gekozen om een deel door externe partijen te laten ontwikkelen en een deel door de ict-afdelingen van de betrokken overheidsinstanties te laten verzorgen. De Marechaussee en de Douane verzorgen bijvoorbeeld nu al zelf hun informatiesystemen. Naar verwachting komt Pardex in 2014 in de plaats van het proefproject API (Advance Passenger Information) dat nu op de luchthaven Schiphol draait.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4461585). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.