Managed hosting door True

Belastingdienst knipt ict-projecten op

 

Belastingdienst fiscus

De Belastingdienst gaat in 2011 ict-projecten in kleinere stappen realiseren, waarbij de doorlooptijd maximaal één jaar is en de kosten maximaal 10 miljoen euro mogen zijn. Dit is onderdeel van het transformatieproces van de informatievoorzieningsketen waarin de fiscus zich momenteel bevindt. De maatregel wordt genomen om de kostenbeheersing bij ict-projecten te vergroten.

Dit alles is te lezen in de halfjaarrapportage die de Belastingdienst onlangs uitgaf. Vanwege voortdurende problemen bij de automatisering heeft begin 2009 een externe doorlichting van de informatievoorzieningsketen (IV-keten) plaatsgevonden. Besloten werd tot het verlagen van de ambities voor technologische vernieuwing. De Belastingdienst richt zijn ict de komende jaren op de waarborging van de continuïteit van de processen, daarna op het implementeren van wetgeving en ten slotte op innoveren. September 2009 werd daarom met de transformatie van de IV-keten gestart.

Deelprojecten
Vanaf 2011 zal de Belastingdienst vooral gaan sturen op transparantie in ict-kosten door het opstellen van kostprijzen. Nieuwe projecten krijgen geen budget als er geen goede onderbouwing is in de vorm van een business case. Nieuwe projecten worden getoetst aan architectuurprincipes en prioriteitstelling. De administratie wordt aangepast zodat inzicht wordt verkregen in budget, financiële realisatie en prognose van projecten. Daarom worden projecten opgeknipt in deelprojecten die allen binnen één jaar gerealiseerd moeten worden en die maximaal 10 miljoen euro mogen kosten.

De Belastingdienst kan met de eigen voorgenomen wijzigingen gelijk aan de slag, want de organisatie zit midden in een aantal projecten. Zo is de fiscus bezig met de ontwikkeling van een concernarchitectuur, het verbeteren van het portfoliomanagement, het invoeren van een nieuwe testaanpak en het beheersen van de ict-uitgaven. Ook lopen of starten projecten om ict-managers op te leiden of bij te scholen, om de business en ict dichter bij elkaar te brengen en wordt er in de IV-keten gewerkt aan mobiliteit van medewerkers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3733493). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.