Managed hosting door True

Opstelten wil BVH helder vóór nationale politie

 

Voordat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een nationaal politiekorps optuigt, wil hij duidelijkheid over alle software- en organisatieproblemen die momenteel bij de politie bestaan. De bewindsman stemt in met een onderzoek door de algemene rekenkamer. Daarin moet worden achterhaald hoe de problemen rond het gekwelde politiesysteem BVH konden ontstaan, wie voor de problemen verantwoordelijk is en hoe een belastend rapport niet werd opgevolgd. Dat blijkt tijdens een debat van de vaste kamercommissie Veiligheid en Justitie.

Opstelten vindt dat een dergelijk onderzoek moet plaatsvinden voordat de politieorganisatie verandert van 26 afzondelijke korpsen naar één nationaal korps. 'De nationale politie is een gegeven. Voor de uitvoering van het regeerakkoord is het belangrijk om alles schoon op te leveren. Als ik de verantwoordelijkheid overneem, wil ik wel weten wat ik krijg.' De bewindsman zegt dat hij in januari 2011 een overdrachtsovereenkomst met de korpsbeheerders tekent.

Wanneer het onderzoek van start gaat, is de minister nog niet duidelijk. 'Houd er rekening mee dat het tijd kost', zeg Opstelten. 'We moeten niet te snel besluiten om dingen aan elkaar te plakken, nieuwe systemen te zoeken en de hele wereld rond te reizen. Laten we daar de tijd voor nemen.' De kamerleden riepen de bewindsman op tot het onderzoek. Ook vinden meerdere dat naar best practices elders in de wereld moet worden gekeken.

Breed en onafhankelijk

'Het onderzoek moet breed en onafhankelijk zijn', eist SP-politicus Ronald van Raak. Hij wil niet alleen duidelijkheid over informatiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH), maar ook over opsporingssysteem Basisvoorziening Opsporing (BVO) en erp-platform Basisvoorziening Capaciteitsmanagement (BVCM). Verschillende kamerleden vinden dat naast deze systemen ook de ict-dienst vtsPN en de salariëring binnen deze organisatie in het onderzoek worden meegenomen.

De kamerleden reageren op een uitgelekt evaluatierapport uit 2008, vlak voor de landelijke invoering van BVH. Daaruit blijkt dat de architectuur zwak is door oude technologie en door de grote diversiteit in gekoppelde applicaties. Dat zou een reden zijn voor de vele klachten van gebruikers over toegenomen administratieve rompslomp. De politici zijn verbijsterd dat niets met het rapport is gedaan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3654190). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.