Managed hosting door True

'Politiesysteem BVH was gedoemd te mislukken'

 

BVH, het pas ingevoerde landelijke informatiesysteem van de politie, was gedoemd te mislukken. Dat meent ict-architect en Computable-expert Gershon Janssen. Hij kreeg inzage in het rapport over de softwareanalyse van het systeem, waarover actualiteitenprogramma EenVandaag en Computable beschikken. Hoewel bleek dat het systeem als geheel van zeer lage kwaliteit en slecht onderhoudbaar was, werd het kort nadien landelijk uitgerold. Volgens Janssen waren basale zaken niet in orde.

'Het is opmerkelijk dat het rapport aan de vooravond van de landelijke uitrol beschikbaar was, maar dit niet heeft geleid tot de benodigde herziening of verbetering', schrijft de Computable-expert in een opiniebijdrage. Een negatieve conclusie is namelijk niet ongebruikelijk na een risk assessment, zolang de organisatie vervolgens met de aanbevelingen aan de slag gaat.

'Het systeem als geheel is van zeer lage kwaliteit en slecht onderhoudbaar', staat in het rapport vermeld. De algehele architectuur is zwak, vooral door verouderde technologie van de kern van het systeem en de grote diversiteit in de daaraan gekoppelde applicaties ('satellietonderdelen'). Bovendien zou de kwaliteit van de ontwikkelde software 'matig' zijn.

De analyse werd in juni 2008 uitgevoerd door de Software Improvement Group (SIG), die zich specialiseert in het analyseren van broncode van ict-systemen en koppelt deze aan informatie uit documentatie en gesprekken met systeemexperts en belangenhouders.


Softwareanalyse

Gershon Janssen is onafhankelijk ict-architect bij Qroot ConsultingIn zijn opiniebijdrage geeft Janssen zeven punten die hem opvielen tijdens het lezen van de rapportage over de softwareanalyse.

1. Geen architectuur voor een complex systeem.
2. Samengesteld systeem op basis van matige subsystemen.
3. Legacy-integratie voor de lange termijn.
4. Veelvoud van technologieën voor hetzelfde zonder consolidatie.
5. Gedistribueerde integriteitscontrole op datahuishouding.
6. Onvoldoende getest.
7. Uitrollen zonder precies te weten hoe.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3622028). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.