Managed hosting door True

Defensie onderzoekt opnieuw ict-uitbesteding

 

Het ministerie van Defensie onderzoekt of het delen van de ict-divisie Ivent kan uitbesteden. Er lopen vier sourcingtoetsen voor de onderdelen mainframes, telefonie, datacenters en applicatiebeheer. In 2002 wilde Defensie zijn gehele ict-tak afstoten. Dat leidde tot veel protest en onrust, waarna dit plan in 2005 werd ingetrokken.

Bij de bedrijfsgroep Informatievoorziening en Technologie (Ivent) van Defensie werken zo'n drieduizend medewerkers. Momenteel lopen er in het kader van een marktverkenning vier sourcingtoetsen binnen de afdeling Operations. De toetsen hebben betrekking op de activiteiten mainframes, telefonie, datacenters en applicatiebeheer. Door middel van de toetsen wil Defensie bepalen op welke manier deze activiteiten het beste kunnen worden belegd: bij Ivent, marktpartijen of een combinatie ervan. De sourcingtoetsen worden uitgevoerd met hulp van adviesbureaus die dit kosteloos doen.

Defensie moet fors bezuinigen. Daardoor moet ook Ivent bezuinigingsmaatregelen nemen, onder andere door het terugdringen van het inhuren van externe krachten en de uitgaven aan computerapparatuur en andere materiële kosten. Uitbesteding van onderdelen aan de markt is een optie om op de kosten te besparen.

Opleven
Ed Lugthart, bestuurder van de soldatenvakbond Afmp, zegt dat de sourcingtoetsen voor de mainframe- en datacenteractiviteiten het verst zijn. Die rond telefonie en applicatiebeheer bevinden zich in een pril stadium. 'De sourcingtoets voor datacenters is overigens geparkeerd. Dat heeft te maken met de Brede heroverwegingen van de rijksoverheid met besparingsvoorstellen waarbij in werkgroep 19 de inzet van datacenters bij de departementen wordt onderzocht.'

De discussie over uitbesteding leeft om de zoveel tijd weer op, merkt Lugthart. De vakbond is per definitie tegen outsourcing, stelt hij. Hij wijst erop dat veel taken krijgsmacht-specifiek zijn en gebonden zijn aan geheimhoudingsclausules. 'Zulke taken kun je beter binnen Defensie houden. Het is een lastige materie, omdat ook het veiligheidsaspect nadrukkelijk een rol speelt. Mochten er taken worden uitbesteed, dan zal in ieder geval de Beveiligingsautoriteit van Defensie vragen gaan stellen.'

Nog geen onrust
Volgens Lugthart is er nog geen onrust onder het personeel ontstaan. Hij vertelt dat bij Ivent voortdurend wordt gekeken naar maatregelen om de efficiency te verhogen en de organisatie-onderdelen beter te kunnen aansturen. 'Uitgangspunt is dat medewerkers, die door een reorganisatie overtallig raken, binnen Ivent een andere functie krijgen, het liefst in plaats van een inhuurkracht.'

Ivent beheert bij Defensie ruimt 55.000 werkplekken, de onderliggende ict-infrastructuur, componenten en applicaties. Ook ondersteunt de bedrijfsgroep de operationele informatievoorziening van de land-, lucht en zeestrijdkrachten en marechaussee bij militaire operaties, oefeningen en commandovoeringondersteuning. De kern van Ivent wordt gevormd door het vroegere DTO (Defensie Telematica Organisatie). Het automatiseringscentrum stond in 2002 op het punt te worden verkocht, maar uiteindelijk besloot het ministerie de ict-divisie in huis te houden. Daarvoor kreeg DTO wel een aantal doelmatigheidseisen opgelegd, om meer marktconform te gaan werken.

Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat het niets aan het verhaal heeft toe te voegen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3394722). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.