Managed hosting door True

Rijk stelt strikte ict-leveringsvoorwaarden op

 

Bedrijven die ict-diensten leveren aan de overheid, krijgen binnenkort te maken met striktere leveringsvoorwaarden. Zo moeten ze gebreken aan pasopgeleverde systemen gratis verhelpen en garanderen dat ze tot vijf jaar na acceptatie onderhoud op producten en diensten verstrekken. Dat staat vermeld in de nieuwe algemene rijksvoorwaarden bij it-overeenkomsten (Arbit), waar het blad Binnenlands Bestuur de hand op wist te leggen.

De overheid werkt al vier jaar aan de nieuwe leveringsvoorwaarden. Ze vervangen de oude voorwaarden, die geen rekening houden met nieuwe technologie zoals webdiensten (software-as-a-service). Het is onbekend wanneer de overheid de nieuwe voorwaarden officieel publiceert en wanneer ze daadwerkelijk in werking treden.

Bepalingen
De belangrijkste vernieuwingen in de Arbit hebben te maken met de ondersteuning door ict-dienstverleners. Zij worden verplicht om gebreken aan de door hen opgeleverde systemen gratis te verhelpen, als het euvel zich binnen een jaar na oplevering openbaart. Ook moeten ze de geleverde technologie tenminste vijf jaar onderhouden. Dat geldt ook voor oude releases van software.

Andere bepalingen pakken gunstiger uit voor de ict-bedrijven. Zo komt er een aansprakelijkheid van maximaal viermaal de opdrachtvergoeding en komt het risico van beschadiging of verlies van producten vanaf de aflevering voor rekening van de opdrachtgever. Ook moet de overheid de leverancier binnen twee weken na oplevering laten weten of hij het opgeleverde accepteert of niet.

Informeren en meedenken
Ook de aanbesteding zelf wordt duidelijker gemaakt. Leveranciers moeten verplicht informeren naar de doelstellingen en de organisatie van de opdrachtgever. De overheid gaat er als opdrachtgever vanuit dat de ict-bedrijven meedenken over de uitvoerbaarheid van de opdracht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is momenteel niet bereikbaar voor een verdere toelichting.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3380540). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.