Managed hosting door True

'NOiV mag leverancier geen platform opdringen'

 

'NOiV kan en mag niet kiezen welke platforms softwareleveranciers moeten faciliteren.' Dat zegt algemeen directeur PinkRoccade Local Government Harrie Gooskens als voorzitter van een NOiV-werkgroep die een leveranciersmanifest Open Standaarden ontwikkelde. 'Besturingssystemen en internetbrowsers kunnen zowel open en gesloten zijn.' Het manifest werd woensdag 20 januari 2010 aangeboden aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.

Het manifest is ondertekend door vier gemeenten, zeven leveranciers (waaronder Centric en PinkRoccade) en twee koepelorganisaties (de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en ICT~Office). In het manifest staat dat softwareleveranciers de open standaarden, die het college Standaardisatie heeft vastgelegd, zoveel mogelijk implementeren. Ook zullen ze het gebruik van verschillende besturingssystemen en browsers mogelijk maken. Zo niet, dan moeten ze motiveren waarom.

'Dat ook gevestigde marktpartijen nu actief met open standaarden aan de slag gaan, juich ik toe. Dit kan de adoptie van open standaarden in de praktijk een impuls geven', aldus Heemskerk.


Twee manifesten

Het manifest kwam tot stand naar aanleiding van een bijeenkomst eind november waarop NOiV probeerde vast te stellen 'of het mogelijk is met ict-leveranciers een Open Manifest voor leveranciers te realiseren.' Eén van de hoofdconclusies van die bijeenkomst was dat er twee manifesten moesten komen, één voor open standaarden en één voor open source software. Tijdens de bijeenkomst werd besloten om het manifest Open Standaarden de hoogste prioriteit te geven.

Het besluit leverde NOiV kritiek op van voorzitter Marc Vloemans van de Open Source Software Leveranciers Organisatie (OSSLO). Volgens Vloemans deugde het uitnodigingsbeleid van NOiV niet, en zouden er vooral leveranciers van 'gesloten' software zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst. Dit uitnodigingsbeleid zou er volgens Vloemans toe hebben geleid dat NOiV haar taakopvatting 'nu wil uitkleden tot alleen het stimuleren van het gebruik van open standaarden.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3229530). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.