Managed hosting door True

Kabinet maakt ondernemen aantrekkelijker

 

In 2010 wordt het fiscaal aantrekkelijker een eigen softwarebedrijf te beginnen.

Het nieuwe Belastingplan van het kabinet voorziet in een groot aantal fiscale maatregelen om het ondernemerschap aantrekkelijker te maken.

Voor ondernemers die innovatief te werk gaan, komt de zogenoemde Innovatiebox. De oude octrooibox wordt hiernaar omgevormd. Dit betekent dat winst die wordt behaald met onderzoek en ontwikkeling, nog maar tegen 5 procent wordt belast voor de vennootschapsbelasting.
Belangrijk voor vooral software-ondernemers is dat de grondslag in de innovatiebox aanzienlijk wordt verruimd. Voortaan vallen alle winsten behaald met innovatieve activiteiten onder het lage tarief. In de huidige situatie is het lage tarief alleen mogelijk bij winsten tot 400.000 euro. Dit maakt de box aantrekkelijk voor software, aldus staatssecretaris De Jager van het ministerie van Financiën.

Octrooibox
Voordelig voor software-ondernemers is dat de plafonds in de regeling worden geschrapt. Deze groep had weinig aan de huidige octrooibox, want op software kan geen octrooi worden verkregen. Daardoor kwam software in eerste instantie niet in aanmerking voor de octrooibox. De verruiming per 2008 heeft software weliswaar onder de reikwijdte van de box gebracht, maar door het plafond van 400.000 euro slechts voor een beperkt bedrag. Met het vervallen van dit plafond kan deze mogelijkheid voortaan maximaal worden benut, aldus De Jager.

Hetzelfde geldt voor bedrijfsgeheimen. Hoewel vaak wel controleerbaar zien bedrijven ervan af om een octrooi aan te vragen voor bedrijfsgeheimen, omdat het octrooiregister openbaar is. Door deze activiteiten onder speur- en ontwikkelingswerk te laten vallen, kunnen deze bedrijven toch van de innovatiebox gebruik maken.


Zwaar weer
Verder komt het kabinet met maatregelen om de liquiditeit te vergroten. Ondernemers in zwaar weer kunnen ervoor kiezen verliezen uit 2009 en 2010 drie jaar terug te wentelen. Ook in 2010 kunnen afschrijvingen naar voren worden gehaald. Voor mkb'ers wordt de winstvrijstelling met 1,5 procent verhoogd tot 12 procent. In deze regeling verdwijnt ook de eis dat je minimaal 1225 uur moet ondernemen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om naast een baan ook te gaan ondernemen. De groei van bedrijven wordt tevens bevorderd door de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek met 29 procent te intensiveren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3065361). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.