Managed hosting door True

Nokia Siemens levert 'censuurmonster' aan Iran

 

Iran gebruikt een moderne internetfilter die door een samenwerkingsverband van Nokia Siemens Networks is geleverd.

Dit melden de Wall Street Journal en de BBC. Nokia en Siemens leverden aan Iran Telecom de 'Monitoring Centre' oplossing, dat ruim 23 miljoen gebruikers nauwlettend volgt op het internet en de mobiele telefoons. Alle communicatie wordt gecontroleerd op instant messaging, sms, gesprekken en webverkeer.

Wanneer er gesproken wordt over online censuur, denken de meesten spontaan aan China en zijn great firewall. Het systeem dat Iran gebouwd heeft, is echter nog veel geavanceerder dan dat van China.

Het regime maakt gebruikt van deep packet inspection (DPI), een techniek waarbij alle p2p-verkeer niet alleen geblokkeerd, maar ook onderschept kan worden. DPI doorzoekt zowel de hoofding als de inhoud van datapakketten, en kan zo precies bepalen welke informatie er heen en weer gaat. Het gedroomde instrument dus voor censuur, afluisterpraktijken of zelfs data mining.

Alle data wordt langs één centraal punt geloodst, opdat er gemakkelijk 'gegraven' kan worden. Omdat de overheid de eigenaar is van de enige telecomoperator in Iran, heeft het regime van Ahmadinejad vrij spel. Overigens screent de Iraanse overheid niet alleen het internet, maar ook voice-communicatie en sms-berichtjes op mobiele telefoons.

De DPI-technologie die nodig is voor het uitvoeren van bovengenoemde operaties, komt van 'Intelligence Solutions', een afdeling van de joint venture tussen Nokia en Siemens. Een woordvoerder van Nokia Siemens Networks heeft intussen al toegegeven dat zijn bedrijf Iran Telecom geholpen heeft bij de uitrol van dat zogenaamde 'Monitoring Centre'.

Vreemd genoeg is Intelligence Solutions twee maanden geleden verkocht aan de Duitse durfkapitalist Perusa Partners Fund 1LP.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2977753). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.