Managed hosting door True

Industrie blij met einde thuiskopieheffing

 

De gezamenlijke ICT, telecommunicatie en consumenten elektronica industrie als ook blanco informatiedragers zijn positief over het voorstel van de Tweede Kamer een einde te maken aan de thuiskopieheffing.

Dit meldt Vereniging FIAR CE in een persbericht: "Wij zijn blij te constateren dat de Kamer een einde maakt aan de discussie over de heffingen op MP3-spelers. Afschaffen van het thuiskopiestelsel geeft een extra stimulans aan economische groei en verdient daarom navolging in Europa", aldus André Habets, directeur van FIAR CE. De Tweede Kamer stelde in 2008 een eigen werkgroep in om een onderzoek te doen naar de knelpunten in het auteursrecht. De werkgroep die vandaag haar conclusies publiceerde roept het kabinet op illegaal downloaden per direct strafbaar te stellen. Ook is de Kamer voorstander van een licentiesysteem waarbij digitale content tegen betaling op internet worden aangeboden. De Kamer is van mening dat met deze aanvullende maatregelen er voldoende alternatief is voor de individuele auteurs om meer te verdienen en dat het huidige thuiskopiestelsel hiermee afschaft kan worden.

De industrie roept de Minister Hirsch Ballin (Justitie) en de Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) op navolging te geven aan de maatregelen die de Kamer voorstelt. Het afschaffen van het huidige thuiskopiestelsel stimuleert economische groei en innovatie door een einde te maken aan concurrentievervalsing. Ook Europees is er een duidelijk besef dat eenzijdige nationale productheffingen in strijd zijn met de interne markt en innovatie belemmeren. De instelling van een werkgroep Auteursrecht is uniek in Europa; graag zouden we zien dat de Nederlandse politiek ook Europees het voortouw neemt om de belangen van de individuele artiest op een nieuwe manier te waarborgen.


Het licentiesysteem dat de Kamer voor ogen heeft, waarbij muziek en films tegen betaling op internet worden aangeboden, bestaat al. Het verbieden van illegaal downloaden zal de ontwikkeling en toepassing hiervan alleen maar positief stimuleren, aldus Brenda van Leeuwen namens STOBI. "Individuele auteurs krijgen hiermee ook meer zeggenschap over gebruik van hun werk."


"Met het huidige pakket aan maatregelen wordt voor de consument duidelijk waar hij voor betaalt. Dubbel betalen, te veel en niet weten waarvoor behoort hiermee tot het verleden", aldus Dirk van Roode namens ICT~Office. "Daarbij staat voorop dat internet providers geen consumenten gaan vervolgen. Het gaat er niet om individuele consumenten aan te pakken, maar partijen die zich schuldig maken aan massale distributie van illegale content."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2974897). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.