Managed hosting door True

Staatssecretaris: Kortingsregeling SIDN mag

 

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken vindt dat Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) de kwantumkorting voor domeinnamen mag doorvoeren. Hij vindt niet dat kleine registars tekort worden gedaan door de nieuwe regeling. "De vereenvoudiging van de tariefstructuur kan leiden tot een efficiënter distributiesysteem en lagere tarieven voor eindgebruikers."

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) mag de tarieven veranderen. Dat schrijft staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken in een reactie op kamervragen van Arda Gerkens (SP). Het Tweede Kamerlid stelde de vragen nadat onder de deelnemers van SIDN onrust was ontstaan. Zij waren het niet eens met de tariefsveranderingen bij de organisatie. Vooral de kortingsregeling voor registrars met meer dan honderdduizend domeinnamen leverde boze reacties op.

"Ik ben van mening dat er geen belemmering is voor SIDN om gedifferentieerde tarieven te hanteren", schrijft de staatssecretaris. Gerkens vindt dat het niet gepast is om een gedifferentieerd tarievenbeleid te voeren. Zij zegt dat kleinere registrars tekort worden gedaan door de kortingsregeling. Heemskerk erkent dat SIDN veel verschillende deelnemers heeft, maar denkt dat de vereenvoudiging van de tariefstructuur kan leiden tot een efficiënter distributiesysteem en lagere tarieven voor eindgebruikers.

Deelnemersraad

Hij vindt dat de deelnemers van de organisatie zich voldoende konden uitspreken over de tariefsverandering. Toch gaat de staatssecretaris met de organisatie praten over de wijze waarop verandering van het beleid met de deelnemers wordt besproken en hoe dit beleid kan worden aangevuld. "Daarbij zal ik ook de deelnemersraad als een van de mogelijke instrumenten ter sprake brengen."

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zou volgens Heemskerk inmiddels klachten en signalen hebben ontvangen over de verandering van de tarieven en de staffelkorting. "Indien die signalen en klachten daartoe aanleiding geven, zal de NMa daar vanuit eigen verantwoordelijkheid op reageren."

Vast abonnementstarief

Sidn veranderde onlangs zijn tarieven. Registrars betalen nu een vast abonnementstarief dat met vijftig euro per kwartaal is verhoogd. Ze hoeven echter niet meer te betalen voor wijzigingen. De stichting hoopt zo meer .nl-domeinnamen te registreren. Daarnaast is er een kortingsregeling voor registrars die meer dan tienduizend .nl-domeinen registreren (staffelkorting). De korting kan oplopen tot acht procent bij meer dan honderdduizend namen. De korting wordt alleen gerekend vanaf dat aantal en geldt niet voor alle domeinnamen.

Een aantal registrars startte een petitie. De initiatiefnemers vinden de tariefswijziging een tariefsverhoging. Zij vinden dat de concurrentiepositie van de kleinere registrar wordt ondermijnd door de kortingsregeling. De nieuwe tarieven zouden alleen rendabel zijn voor registrars die meer dan vierhonderd wijzigingen per jaar doorvoeren. Sidn zegt echter dat de grens ligt bij honderd wijzigingen per jaar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2848118). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.