Managed hosting door True

Centric-bestuurder Luijten dreigt te vertrekken

Nu ook spanningen tussen belangrijkste toezichthouder en Sanderink

 

Louis Luijten

De bestuurscrisis bij Centric blijkt nog allerminst ten einde. Nadat afgelopen maandag de bestuurstop waaronder topman Johan Taams het veld ruimde, zijn nu ook binnen de non-executive board de spanningen opgelopen.

Louis Luijten, als bestuursvoorzitter de belangrijkste niet-uitvoerende bestuurder van de board, heeft deze week al gezegd het bijltje erbij neer te willen gooien. Zijn vertrek zou meteen na de zomer plaatsvinden. De woordvoerder van Centric verklaarde vanochtend dat dit momenteel 'niet aan de orde is'. Luijten heeft inderdaad officieel zijn ontslag nog niet ingediend, maar overweegt dit wel ernstig.

Achtergrond van een mogelijk verder uitdunnen van het Centric-bestuur is een conflict tussen Luijten en Sanderink. Luijten zou aanvankelijk hebben ingestemd met het voorstel van Johan Taams (ceo), Patrick Rosengarten (cfo) en Bart Fehmers (coo) om naar de Ondernemingskamer te stappen in verband met wanbeheer door eigenaar Gerard Sanderink. Toen de eigenzinnige Twentse ondernemer en diens vriendin cybercharlatan Rian van Rijbroek daar lucht van kregen, waren de rapen gaar. Sanderink oefende zware druk op Luijten uit, waarna de board-voorzitter inbond. Doordat de non executives in de meerderheid waren ging het plan niet door. Daarop zijn ze opgestapt. Had Luijten mee gestemd met de rest dan was de top niet vertrokken.

Hek van de dam

Het nog overgebleven hogere kader bij Centric vreest dat als Luijten zijn voornemen om ook te vertrekken doorzet, het hek van de dam is. De it-dienstverlener zou daarmee iemand verliezen, die zijn sporen in het bedrijfsleven heeft verdiend. Voor zijn aantreden als non-executive board member bij Centric was hij bijna zeven jaar chief information officer (cio) van ASML. Daarvoor bekleedde hij zes jaar lang dezelfde functie bij NXP. Het tweede lid van de non executive board, Aike Schoots, mist de kennis en it-achtergrond die Luijten wel heeft. Schoots die hondstrouw is aan Sanderink en hem door dik en dun steunt, komt van het bouwbedrijf Strukton.

Na het vertrek van Sanderink uit de ondernemingsleiding van Centric promoveerde Luijten begin 2021 tot voorzitter van de board. De ruzie rond de gang naar de Ondernemingskamer is voor Luijten de druppel die de emmer doet overlopen. Overigens is het maar de vraag of het veto van Luijten richting zijn ceo zo handig was, nu de kans bestaat dat de advocaat-generaal bij het gerechtshof Amsterdam zo'n enquête gaat instellen. Het onafhankelijk kamerlid Pieter Omtzigt heeft daar in Kamervragen op aangedrongen. Mocht die enquête doorgaan dan zou Luijten sowieso in een lastige situatie komen te verkeren. Als bestuursvoorzitter wacht hem dan de zware klus Sanderink uit de wind te houden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7364739). © Jaarbeurs IT Media.

6,3


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.