Managed hosting door True

Atos zet frappant outsourcingsplan door

FNV ICT overweegt gang naar de rechter voor verbod

 

De eind vorig jaar door Atos aangekondigde uitbesteding van de afdeling TEC Generic Projectmanagement aan het bedrijf IBS gaat vooralsnog door. De directie van Atos Nederland heeft bij de ondernemingsraad (or) een aangepast plan ingediend voor een nieuw advies. Het is een opmerkelijk plan: IBS wordt met hulp van investeerders opgebouwd rondom de over te nemen medewerkers, een kleine honderdvijftig. Vakbond FNV ICT maakt zich zorgen over de toekomstbestendigheid en de Vietnam-connectie van IBS en onderzoekt of de overgang is tegen te houden.

De afdeling TEC Generic Projectmanagement is onderdeel van de divisie Business & Platform Solutions (B&PS) bij Atos. Er werken 144 projectleiders, servicemanagers, programmamanagers en transitiemanagers. Volgens Atos behoren deze generieke activiteiten niet meer tot kern van het bedrijf. De ict-dienstverlener zou zich niet meer goed kunnen onderscheiden op dit generieke domein doordat er op de markt veel concurrentie is van zzp'ers en kleinere, competitieve partijen. Ook de opdrachtgevers, zoals lokale overheden en het mkb, behoren vaak niet tot de grootzakelijke klanten waar Atos zich hoofdzakelijk op richt.

Daarom heeft Atos besloten de afdeling onder te brengen bij een nieuw opgezet bedrijf: IBS. Volgens woordvoerster Marianne Hewlett is het verschil met de huidige situatie dat 'IBS in deze vorm een startend bedrijf is en in omvang een mkb-bedrijf, dus geen gevestigde corporate als Atos. Hierdoor kan IBS sneller inspelen op specifieke marktbehoeften en kan het marktconforme prijzen bieden voor het mkb/sub-corporate segment. Daardoor ontstaat voor deze groep medewerkers nieuw perspectief op werkgelegenheid op langere termijn.'

Aangepast plan

"Nieuw advies van de cor binnen enkele dagen verwacht"

In eerste instantie zal Atos de grootste klant van IBS blijven, mede omdat het overgrote deel van de betrokken mensen blijft werken voor de Atos-klanten waarvoor ze nu al zijn ingezet. Daarnaast krijgt de IBS de status van voorkeursleverancier voor het leveren van project- en servicemanagementdiensten aan Atos-klanten in het mkb. Ook zal Atos IBS ondersteunen bij het zoeken naar nieuwe opdrachten.

Het lag in de bedoeling dat IBS afgelopen februari van start zou gaan. Maar omdat er nog veel vragen waren onder het personeel en de ondernemingsraad een negatief advies gaf, trok de directie het plan terug. Inmiddels ligt er een aangepast plan bij de or; naar verwachting volgt een dezer dagen een nieuw advies. Zo biedt de directie onder meer een terugkeergarantie van drie jaar aan het personeel dat moet overstappen. 

De vraag is of het aangepaste plan de onzekerheid onder de betrokken, doorgaans wat oudere werknemers wegneemt. Vakbond FNV ICT wijst er in een ledenbrief, die Computable onder ogen heeft gezien, op dat een deel van het personeel momenteel geen werk heeft ('op de bank zit'). Bestuurder Ger Klinkenberg vraagt zich in de brief af hoe IBS voor ruim honderd man de komende jaren werk gaat regelen. 'Op papier lijkt het of het businessplan klopt, maar een blik achter de coulissen bij IBS doet vermoeden dat mensen rechtstreeks het moeras in worden gejaagd.'

Vietnam

Hij bestempelt IBS als een 'bedrijfje van drie mensen, gevestigd in een woning in de Meern' (met inmiddels een kantoor op bedrijventerrein Papendorp in Utrecht.)  De mensen achter IBS houden zich volgens de vakbondsbestuurder met name bezig met het ontwikkelen van projecten in opdracht van de Vietnamese overheid. Daarbij zou het onder andere gaan om een deal met de Nederlandse overheid over biomassa (cashewnotendoppen) in het kader van de energietransitie. FNV ICT vraagt zich af hoe dit driemanschap zonder ervaring met project- en programmamanagement een gedegen orderportefeuille kan opbouwen in de it-sector.  

De zegsvrouw van Atos benadrukt in een reactie op vragen hierover dat de connectie met Vietnam 'ligt opgesloten in het feit dat één van de investeerders van Vietnamese oorsprong is en middels een ander bedrijf projecten en contracten heeft in Vietnam in de agricultuur-business. Dat staat op zich los van IBS en de plannen die daarmee bestaan.'

Zij wijst erop dat de betrokken investeerders en het management een trackrecord en referenties hebben én bonafide zijn. Samen met het Atos-personeel gaat IBS 'een nieuw bedrijf vormgeven met ambities die passen bij de kwaliteiten en expertise van deze groep mensen.' Wie precies de investeerders zijn, is niet duidelijk. Volgens de FNV geeft Atos IBS een bruidsschat mee van enkele miljoenen, maar dat heeft de woordvoerster niet bevestigd.

In de ledenbrief schrijft bestuurder Klinkenberg dat een groep betrokken medewerkers eerder al een juridisch deskundige op gebied van arbeids- en ondernemingsrecht in de arm heeft genomen. Die vroeg zich af of er wel sprake is van overgang van onderneming ('alsof je een automonteur bij een kapper onderbrengt') en het bijbehorende principe 'man/vrouw volgt werk'. Hierop voortbordurend onderzoekt de vakbond of er onder leden animo bestaat om in een gezamenlijke rechtsgang de overgang naar IBS trachten tegen te houden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7056299). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.