Managed hosting door True

Detacheerders boos op commissie-Borstlap

VvDN voelt zich in verdomhoekje gezet

 

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) voelt zich door de commissie-Borstlap ten onrechte in het verdomhoekje gezet. Zij vindt dat de commissie detachering op één hoop gooit met flexwerk. Voorzitter Maikel Pals waarschuwt voor schade aan de economie en de arbeidsmarkt mocht detachering onmogelijk worden gemaakt.

De Commissie Regulering van werk, onder leiding van oud-topambtenaar Hans Borstlap, heeft op aanvraag van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken & Werkgelegenheid een analyse gemaakt van de huidige wet- en regelgeving voor werk. In haar adviesrapport constateert de commissie dat de verhoudingen op de arbeidsmarkt zo ernstig zijn scheefgegroeid dat ze dringend rechtgetrokken moeten worden. De kern van het advies is dat alle werkenden in Nederland dezelfde rechten en plichten moeten krijgen.

Volgens de commissie-Borstlap zouden er slechts drie contractvormen geldig moeten zijn: voor vaste werknemers, zzp'er en uitzendkrachten. Flexibele contracten zijn daarbij ongewenst; tijdelijk werk moet echt tijdelijk zijn.

De VvDN stelt dat de commissie detachering daarmee op één hoop gooit met flexwerk. Detachering zou tot grote onzekerheid leiden voor de werknemer. Dat is onterecht, stelt voorzitter Maikel Pals. 'Wat wij doen heeft met klassiek uitzenden niets te maken, maar heeft wél grote waarde. Als je dat werk onmogelijk maakt, is dat schadelijk voor hoger opgeleiden, de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven.'

Detachering is geen flexwerk

"Wat straks overblijft, is alleen de klassieke uitzendrelatie"

De commissie beschouwt flexibilisering en de daarmee verbonden onzekerheid voor werkenden, als de kern van het probleem op de arbeidsmarkt. Maar, zo stelt de VvDN, de werknemers van detacheringsondernemingen kiezen bewust voor die positie, om vanuit één vaste werkgever meerdere bedrijven te bedienen of te leren kennen. Starters worden daarmee in staat gesteld hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren en voor meer ervaren werknemers vergroot detachering de uitdaging en afwisseling die zij in hun werk vinden. Door detacheerders wordt bovendien bovengemiddeld geïnvesteerd in opleiding, wat de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers verhoogt, aldus de vereniging.

Een van de doelen van de VvDN is om detachering als werkvorm wettelijk verankerd te krijgen. Borstlap & co doen in haar ogen met hun beoogde voorstellen weer een stap terug in de tijd. De vereniging staat op het standpunt dat juist detachering een goede invulling van flexwerk is. Pals: 'Wat straks overblijft, is de klassieke uitzendrelatie en zelfs die mag alleen worden gebruikt als er echt sprake is van tijdelijk werk. Onze leden opereren in een driehoeksrelatie en worden al om die reden met uitzendbureaus in één adem genoemd. Wat wij doen heeft met klassiek uitzenden niets te maken, maar heeft wél grote waarde. Sterker nog, als er één bedrijfstak is waar de nieuwe waarden van Borstlap al sinds jaar en dag centraal staan, is dat de detacheringsbranche. Als je dat werk onmogelijk maakt, gooit de commissie haar eigen glazen in.'

Schadelijk

Er is naar schatting zo'n 1,6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkzaam als gedetacheerde. De voorzitter wijst op het belang van detachering voor de economie. Detacheerders zijn werkgevers die voorzien in het efficiënt inzetten van de steeds schaarser wordende specialisten. 'Daarmee vervullen wij reeds lange tijd een cruciale rol in de wendbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven. Detachering afschaffen is schadelijk voor het bedrijfsleven.'

De komende tijd zal de vereniging in bijeenkomsten met leden verder van gedachten wisselen over de voorgestelde adviezen van de commissie-Borstlap. Daarnaast vormt de VvDN een alliantie met andere 'flexwerk-organisaties', zoals de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en Platform Zelfstandige Ondernemers, om in politiek Den Haag te lobbyen.

Vvdn

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) is begin 2019 opgericht. Leden van de vereniging zijn organisaties of zelfstandige labels die detacheren tot hun kernactiviteit rekenen en in Nederland actief zijn. Van het aantal leden is circa een kwart afkomstig uit de ict-branche.

De VvDN heeft naar aanleiding van het adviesrapport van de commissie Borstlap een verklaring op haar website gezet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6872823). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.